Újabb cég lép a naperőműves áramtermelés piacára

Naperőműves áramtermelésre specializált leányvállalatot alapított az egyébként az ingatlanpiacon aktív, a tőzsde “B” kategóriájában jegyzett Appeninn Holding – közölték a cég vezetői budapesti sajtótájékoztatójukon.

Közepes méretű naperőműveket kívánnak létrehozni, amelyek mintegy 600 millió forintba kerülnek, és megtérülésük 10 éves – mondta Székely Gábor, a cég igazgatóságának elnöke. Hozzátette, hogy zöldmezős beruházással, vagy a cég meglévő ingatlanán épülhetnek ilyen beruházások. A cég 2011-es terveiről Pap Viktor befektetési igazgató elmondta: az idén a 17 milliárd forintos eszközérték elérése a cél a leányvállalatok révén, amelyeket a negyedik negyedévtől konszolidálnak. A tavalyi eszközérték 7 milliárd forint volt. Kötvénykibocsátásban is gondolkodnak, amelyre leghamarabb az idén ősszel kerülhet sor, 2012-ben pedig a tervek szerint előkészítenek egy tőzsdei kibocsátást. Bár a kötvénykibocsátás tervezése még a kezdeteknél tart, a cégvezetők annyit mondtak el, hogy forint alapú, 3 éves lejáratú papír kibocsátásában gondolkodnak, körülbelül egymilliárd forint értékben, de a kibocsátás értéke függ attól, hogy hogyan tudnak intézményi befektetőket bevonni. A befolyó forrást akvizíciókra  fordítaná a cég.

 
Székely Gábor kifejtette, hogy az új üzletág mellett az Appeninn továbbra is elsősorban az ingatlanpiacra koncentrál. Stratégiai célja, hogy a jelenleg alulárazott irodapiacon kedvező áron vásároljon ingatlanokat, jól diverzifikált portfóliót építsen fel, amelyet hosszú távon, gazdaságosan üzemeltethet. Az akvizícióknál 10 százalékot meghaladó eszközarányos megtérüléssel számolnak. A cég a “B” kategóriás irodákkal rendelkezik, és távlati célja, hogy a jelenlegi 2,7 százalékos piaci részesedését 5 százalék fölé növelje. Az elmúlt hónapokban ipari ingatlanokkal is bővült az Appeninn portfóliója. Ezek közül a legfontosabb volt a Rotux nevű cég beolvadása, amellyel két jelentős méretű logisztikai ingatlan került az Appeninnhez, és ezzel a saját tőke értéke megközelítette az 5 milliárd forintot.  Másik üzletáguk a speciális ipari gépjárművek bérbeadása, ami jelenleg 3 darut jelent. Emellett néhány kamionnal is rendelkezik a cég.

 
A társaság részvényeit tavaly júliusban vezették be a Budapesti Értéktőzsde “B” kategóriájába, és a cégvezetők abban bíznak, hogy a legközelebbi, őszi kategória felülvizsgálatkor a részvények átkerülnek az “A” kategóriába. Az Appeninn 2010-ben 1,09 milliárd forint árbevételt ért el, üzemi eredménye 358 millió forint volt. Az akvizíciókkal bekerült cégek átértékelése miatt viszont 68,4 millió forint adózott veszteséggel zárta a tavalyi évet. Egy évvel korábban az árbevétele 1,12 milliárd forint, üzemi eredménye 310,8 millió forint, adózott vesztesége 141,3 millió forint volt.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.