Újabb átfogó tudományos jelentés bizonyítja a klímaváltozást

Újabb átfogó tudományos jelentés igazolta a globális felmelegedést.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) által közzétett tanulmányt 48 ország több mint 300 kutatója állította össze. A tudósok a felmelegedés tíz fontos jelzőszámát vizsgálták, és megállapították, hogy a Föld légkörére mindegyik alapján a felmelegedés a jellemző. A kutatásban a felmelegedés okait nem firtatták, csak a tényét állapították meg.  “A felszíni hőmérséklethez világosan és közvetlenül köthető tíz mutatószám ugyanarról a történetről tanúskodik: a globális felmelegedés tagadhatatlan” – állapítják meg. Deke Arndt, az amerikai Nemzeti Klímaügyi Adatközpont klímamegfigyelő részlegének vezetője emlékeztetett arra, hogy az 1980-as évtized volt az addigi legmelegebb, ám az 1990-es években minden év melegebb volt, mint az 1980-as évek átlaga.

Az 1990-es évtized így újabb melegrekordot hozott, azonban a 2000 és 2010 közötti évtized minden egyes éve megint csak melegebb volt, mint az 1990-es évek átlaga, így jelenleg a legutóbbi évtized tartja a rekordot. A jelentés megerősíti, hogy a felmelegedés veszélyezteti a tengerparti városokat, az infrastruktúrát, a vízellátást, az egészségügyet és a mezőgazdaságot. Hangsúlyozzák azt is, hogy az elmúlt ötven évben tapasztalt felmelegedés már megváltoztatta a bolygót: a gleccserek és a tengeri jégréteg olvad, egyre intenzívebbek a nagy esőzések, gyakoribbak és szélsőségesebbek a hőhullámok. A NOAA közlése szerint világszerte az idei június volt minden idők legmelegebbje, a 2010-es év eddigi átlaghőmérséklete pedig ugyancsak a valaha mért legmelegebb. nA jelentésben vizsgált tíz mutatószám közül hét emelkedett (átlagos légköri hőmérséklet, vízgőz légköri koncentrációja, az óceánok hőtartalma, tengerek felszíni hőmérséklete, tengerek szintje, óceánok feletti légköri hőmérséklet és szárazföld feletti légköri hőmérséklet), három pedig csökkent (hótakaró, gleccserek kiterjedése és a tengeri jég területe).

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.