Újabb adó, ezúttal a turisták fizethetnek?

Továbbra sem adja fel a Maldív-szigetek kormánya azt a tervét, hogy 2020-ra az ország szénmentessé váljon, ehhez azonban az Indiai-óceáni turistaparadicsom látogatóinak hozzájárulására is számít. (Aiolus News)

Bár a korábbi elnök, Mohamed Nasheed bukásának egyik oka éppen meghökkentő környezetvédő ötleteinek elutasítása volt (az államfő egy februári fegyveres puccs után volt kénytelen lemondani), utóda, Mohamed Waheed ugyancsak fontolóra vette a turisták megadóztatását annak érdekében, hogy az évtized végére megszűnhessen a szigetek CO2-kibocsátása. Nasheed a maga radikális módján minden turistára kötelezően 3 dolláros „szénadót” vetett volna ki. Waheed szelídebben közelíti meg a kérdést. Az ő javaslata egy önkéntes alap. Az új elnök úgy véli, hogy ha a környezettudatos turisták fejenként 10 dollárral járulnának hozzá az alaphoz, az évente legalább 10 millió dollár lenne, és ez alapvető mértékben mozdíthatná elő a „carbon-neutral” programot.

Tíz dollár fejenként nem nagy összeg, különösen azoknak, akik megengedhetnek maguknak egy Maldív-szigeteki üdülést. Lélektanilag pedig az önkéntes hozzájárulás mindig jobb, mint valami, amit kötelezővé tesznek, ami ellen az emberi természet elvből tiltakozik. Amúgy pedig a turisták legtöbbje ennél sokkal többet elkölt mindenféle haszontalan csecsebecsére, nem értelmesebb egy környezet-kímélő alapot támogatni, ha már tömeges jelenlétükkel úgy is rombolják a szigetek élővilágát?

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.