Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / Új-Zéland minisztere szerint magasak a koppenhágai elvárások

Új-Zéland minisztere szerint magasak a koppenhágai elvárások

Új-Zéland kereskedelmi minisztere, Tim Groser figyelmeztetett, hogy a világ elvárásai – ahhoz képest, amely reálisan megvalósítható – a koppenhágai klímacsúccsal kapcsolatban túl magasak.

A Radio New Zealand arról számolt be, hogy Groser a Royal Institute of International Affairs London rendezvényen beszélt, pont azt követően, hogy kezdetét vették a 190 ország részvételével zajló tárgyalások Koppenhágában. A dán fővárosban egy új megállapodás létrejötte a cél, mely helyettesítheti a 2012-ben lejáró Kiotói Egyezményt.
A kereskedelmi miniszter azt is kifejtette, hogy a megállapodásoknak a Kiotói Jegyzőkönyv alapján kell létrejönniük – tehát kötelezni kell minden országot saját rendelkezések kidolgozására, mellyel elhárítható lehet a katasztrofális éghajlatváltozás.

Groser is támogatta az öt éves moratórium elképzelését, mely segítené megakadályozni a Világkereskedelmi Szervezet országaiban az éghajlati politikák támadását.
A moratórium lehetővé tenné, egy bizonyos mozgásteret azoknak az országoknak, amelynek politikája nem ér fel a többiével.
Groser szintén támogatja azt az új-zélandi javaslatot, miszerint szükség van globális szövetségre vezető mezőgazdasági kutatóintézetekkel, a mezőgazdasági kibocsátások csökkentésének érdekében, mintegy az élelmiszer – ellátást nem károsítva.

Ajánlott tartalom

Megvan mely műanyagokat tiltja be a kormány

Nagy mennyiségben fordulnak elő a piacon az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslata szerint betiltandó, egyszerhasználatos műanyagtermékek - mondta Boros Anita, a szaktárca építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára.