Új-Zéland eddigi legsúlyosabb ökológiai katasztrófája

A Rena tartályhajó balesete Új-Zéland történetének eddigi legsúlyosabb ökológiai katasztrófája – jelentette ki az új-zélandi környezetvédelmi miniszter. Többszáz tonna olaj ömlött a tengerbe, az olajfolt néhol már el is érte a partokat, olajjal szennyezett madarakat találtak a térségben.

A libériai zászló alatt közlekedő, 47 ezer tonnás, 236 méter hosszú olajszállító hajó múlt szerdán futott zátonyra az Új-Zéland északi részén található Plenty-öbölben, és olaj kezdett szivárogni belőle. A baleset a parttól 22 kilométerre történt, Tauranga kikötőváros közelében. Nick Smith környezetvédelmi miniszter szerint tegnapra virradóra a hajótest mozgása következtében rés keletkezett a főtartályon, és nagy mennyiségű, becslések szerint 130-350 tonna olaj ömlött a tengerbe. Félő, hogy az olajömlés nem áll meg, és akár 1700 tonna nyersanyag is kerülhet a vízbe. Már a baleset másnapján elkezdték tartályhajókba szivattyúzni a szennyezett tengervizet, és a hét végén, a vihar közeledtének hírére felgyorsították a munkálatokat. Jelenleg ötméteres hullámok és erős széllökések nehezítik a kárelhárítást. Az olajfolt közben néhol már el is érte a partokat, olajjal szennyezett madarakat találtak a térségben.

 

Nick Smith arra figyelmeztetette a Tauranga térségében élőket, hogy hetekig eltarthatnak a kárelhárítási munkálatok. A hatóságok felszólították őket, hogy ne fogyasszanak tengeri állatokból vagy növényekből készült ételeket. Tegnap a legénységet kimenekítették a hajóról. A tanker négy konténernyi ferroszilíciumot szállít, amely vízzel érintkezve hidrogénképződést és tüzet okozhat. A Plenty-öböl turisták közkedvelt üdülőhelye, és messze földön híres gazdag élővilágáról: bálnák, delfinek és különféle vízi madarak, így kormoránok és pingvinek élőhelye. A környezetvédők arra figyelmeztettek, hogy az olajszivárgás súlyos veszélyt jelent a változatos élővilágra is. “Több ezer szula, viharmadár és vészmadár él a régióban, emellett több száz törpepingvin. Vannak új-zélandi liléink és csigaforgatóink, amelyek a homokos partok közelében fészkelnek” – mondja Bob Zuur, a WWF szóvivője. “Az olaj potenciálisan komoly tragédiát jelent a régió vadvilága számára.”

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.