Új verébfaj alakult ki

Norvég kutatók genetikai vizsgálatok alapján állítják, hogy az olasz veréb már külön fajnak tekinthető: létrejötte a mindenütt előforduló házi veréb és a spanyol veréb kereszteződésének köszönhető.

Jó ideje folyik a vita a faj különállóságát illetően, számos madárhatározó külön fajként említi. A jelenlegi kutatás – amelynek eredményei a BBC tudósítása szerint a Molecular Ecology című szaklapban jelentek meg – azonban úgy tűnik, hogy végleg pontot tesz a kérdésre. Glenn-Peter Saetre, az Oslói Egyetem evolúcióbiológusa és kutatótársai olasz és spanyol verebek populációit tanulmányozták egyazon délkelet-olaszországi élőhelyen. A madarakból vért vettek DNS kivonása céljából. A genetikai vizsgálatok kimutatták, hogy az olasz veréb (Passer italiae) a házi veréb (Passer domesticus) és a spanyol veréb (Passer hispaniolensis) hibridje. Nem is szaporodik a spanyol verébbel, annak ellenére, hogy egymás mellett élnek. Valószínűsíthető, hogy a spanyol verebek egyszerűen nincsenek az “olaszok” ínyére, vagy más időben szaporodnak.

 
Bár evolúcióbiológiai szinten nem teljesen egyértelmű a külön faj definíciója, a leghelytállóbb, hogy külön fajnak nevezzük azokat, amelyek természetes körülmények között nem hajlamosak szaporodni egymással – magyarázta William Amos, a Cambridge-i Egyetem evolúciógenetikus professzora. – Kereszteződésükkel ugyanis a köztük fennálló határok le is omlanának. Amennyiben az olasz verebek tényleg nem szaporodnak többé a spanyol verebekkel, generációról generációra egyre inkább elkülönülnek majd genetikailag.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.