Új típusú hulladékválogató berendezést fejlesztenek Zalaegerszegen

Az eddigi hulladékkezelési módszereket átalakító, a vegyes gyűjtésű szilárdhulladékok válogatására szolgáló berendezés fejleszt ki Zalaegerszegen a 3B Hungária Kft. és a zalakarosi Szabadics Zrt. konzorciumi együttműködésben – közölte a konzorcium az MTI-vel.

A korszerű hulladékfeldolgozó rendszer kifejlesztését GINOP projektként, a Széchenyi 2020 program keretéből elnyert 506,37 millió forint vissza nem térítendő támogatásból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a magyar kormány támogatásával valósul meg. A zalaegerszegi projekt keretében olyan öt eszközből álló korszerű technológiai rendszert fejlesztenek ki és építik meg a prototípusát, amely átalakítja az eddigi hulladékkezelési módszereket. Az új berendezésekkel a potenciális környezeti terhelést jelentő vegyes gyűjtésű, szilárd települési hulladékok szétválogatását, továbbá a hulladékokban rejlő értékes anyagok újrahasznosítását és a lerakóba kerülő hulladékok minimalizálását környezetkímélő módon oldják meg. Az új technológiai rendszerrel a szilárd települési hulladékokból több értékes anyag hasznosítható, a kompakt méretű berendezésekkel csökken a helyigény, az energiafogyasztás és a környezetterhelés, illetve költséghatékony módon nyerhetők megfelelő minőségű másodnyersanyagok és -tüzelőanyagok. A közlemény szerint a hulladékkezelő rendszer moduláris felépítése révén rugalmasan igazítható a települési igényekhez, könnyen szállítható és gyorsan szerelhető. A prototípus próbaüzeme a tervek szerint 2017 szeptember végéig elindul, a teljes projekt befejezése pedig 2018. február végére várható.

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.