Új technológián alapul a világ leghatékonyabb napelemes rendszere

Teljesen új technológián alapul a világ állítólag leghatékonyabb napelemes rendszere, amit egy katonai kutatásokkal foglalkozó svéd cég tesztel Dél-Afrikában.

Az újfajta napelemes rendszer nem a fotovoltatikus elven működik, mint a hagyományosak. A rendszer lelke egy 19. században feltalált zéró emissziós motor (Stirling-motor), amelyet a modern katonai technológiával vegyítettek – írta a Guardian.

A berendezés kívülről úgy néz ki, mint egy óriási parabolaantenna, a tárcsa felülete 100 négyzetméter. Hatásfoka 34 százalékos, ami brutális, mert a hagyományos napelemek csúcsa 23 százalék, a tömeggyártásban általában 10-15 százalékot bírnak (bár laboratóriumi körülmények között van olyan napelem is, amely kicsivel 40 százalék feletti hatékonyságra képes). Az adatokat egy független brit energiahatékonysági intézet igazolta. A Stirling-motort egy skót tiszteletes, Robert Stirling találta fel 1816-ban. Találmányát a gőzgép alternatívájának szánta, ám az sokáig feledésbe merült. A rövid leírás alapján a hő a motoron kívül keletkezik, nem benne, mint a belső égésűeknél. A gép ezt a hőenergiát alakítja át mozgási energiává, dugattyúk és lendkerekek segítségével.

A rendszer egyetlen egysége évi 75-85 megawattnyi áramot képes termelni, ami majdnem pontosan annyi, mint Magyarország jelenlegi teljes napelemes kapacitása (77 MW). Nincs káros anyag kibocsátása, nem szennyezi a környezetet. Szemben például a szénerőművekkel, amelyek ugyanennyi energiát 81 tonna szén-dioxid levegőbe pumpálása árán tudnak csak előállítani.

A svéd cég neve Ripasso, és 2008-ban alakultak. Tulajdonosuk egy Larsson nevű férfi, aki 20 éven át vezette a svéd hadiipari céget, a Kokumot. Ő volt az, aki újra felfedezte magának a Striling-motort 1988-ban, és tengeralattjárókon kezdett kutatásokba vele. A vállalatát kifejezetten ennek a rendszernek a fejlesztése miatt hozta létre.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.

Nincs hozzászólás

  1. Nekem semmise’ tetszik. (Mondta hajdani polgármesterem.)
    1 négyzetméter napenergia 1350 W. Ha egy egység 100 m2, akkor az csak 135 kW.
    Tehát ez nem 80 MW. Ha 34 % hatásfokkal számolok, akkor 80 MW termeléséhez 235 MW napenergiát kell befognia egy termelési egységnek.
    Ehhez pedig 1741 db, a képen látható 100 m2-es “mütyür” kell(ene). Plusz a titkos forgó, dugattyúzó, kopó motor.
    Hát, elnézést! Én inkább megvárom a 40 % hatásfokú napelemet. Pontosabban inkább a 100 % hatásfokú napkollektoros rendszereket támogatom. http://zoldtrend.hu/igy-keszits-olcson-es-egyszeruen-napkollektoros-aszalot