Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Új technológia a szélturbinák ellenőrzésére
Tudj meg többet: Szélenergia

Új technológia a szélturbinák ellenőrzésére

Az eljárással az ipari alpinisták veszélyes munkája váltható ki.

A DEKRA Visatec robotikai cég egy olyan rendszert fejlesztett ki, amelynek a segítségével a szélturbinákat lehet ellenőrizni. A vállalat a Sheraios nevű európai uniós kutatási projekt partnere. A Sheraios célja a szélturbináknál alkalmazott rotorok felügyelete a shearográfia nevű (felületi deformáció mérése) eljárás segítségével. A távfelügyelet lehetővé teszi, hogy a szakemberek a folyamat során ne legyenek többé veszélyeknek kitéve, ráadásul a technológia lerövidíti a szélturbinák rotorlapátjainak a vizsgálatának az idejét. A rotorlapátokat jelenleg az üzemeltetők megbízásából ipari alpinisták szokták átvizsgálni a lehetséges károk miatt.

A DEKRA – a leányvállalatának köszönhetően – a távolról vezérelhető ellenőrzőrendszerek területén meghatározó szereplőnek számít, s az általa kínált megoldásokat általában az erőművekben, valamint az olaj- és a gáziparban használják. A rendszerek olyan helyzetekben jelentenek hatékony segítséget, amikor az emberek nem vagy csak nehezen tudják megközelíteni az adott helyeket. A Sheraios keretében először alkalmazzák a szakemberek a shearográfia technológiáját. Az eljárás különösen a kompozit anyagok, például a korszerű repülőgép-alkatrészek vizsgálata során nagyon hasznos. A projekt első eredményei 2020 végére lesznek elérhetők.

Ajánlott tartalom

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy már lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát, mert az intézményben, illetve annak közelében radioaktív anyagokat észleltek.