Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Életmód / Új találmány hosszabbítja meg a zöldségek és gyümölcsök fogyaszthatóságát

Új találmány hosszabbítja meg a zöldségek és gyümölcsök fogyaszthatóságát

Új eszközt vetnek be az élelmiszerpazarlás elleni harcban.

Egy angliai innováció képes volt napokkal meghosszabbítani azt az időszakot, ameddig fogyasztható egy-egy zöldség vagy gyümölcs. A banánok szállítási ciklusa is hosszabb lett az új eszköznek köszönhetően. Az It’s Fresh! nevezetű angliai cég olyan bélyegnagyságú szűrőt fejlesztett ki, mely magába szívja az etilént, melyeket a csomagolt zöldségek és gyümölcsök bocsátanak ki, ahogy a bennük lévő hormonok „érni” kezdenek, vagyis amikor a gyümölcsök erjedésnek, romlásnak indulnak. A szűrőt már használják is a szigetország legnagyobb élelmiszeráruház-láncai, például a Waitrose, a Marks & Spencer és a Morrisons. A cég húsz országban 50 pilotprojektet bonyolít a céges ellátási láncokban keletkező élelmiszerpazarlás csökkentésére. A szűrő a zöldség- és gyümölcsboltok polcain való tárolást négy nappal növelte, a banán szállítási – leszedéstől a boltok polcára kerülésig tartó – időtartamát 70 napra sikerült vele feltornászni.

A banánoknál egyébként általában 14 napba telik a szállítás. Ez úgy történik, hogy leszedik a fáról például a Karib-szigeteken, ahol 36 órán belül hűtött teherhajókba rakodják. Nagyjából hat nap kell ahhoz, hogy az Atlanti-óceánon átkelve a banán Európa nyugati felén kössön ki, mondjuk Angliában. A szárazföldi szállítást még ezen felül kell számolni. Európában hűtött teherautókon szállítják a banánt az érlelőraktárakba, ahol a hőmérséklet 11 Celsius-fok. Itt 12–16 órán át áll a szállítmány, ahogy a levegő hőmérsékletét fokozatosan felemelik 17 Celsius-fokra.

Hengerekből vagy tárolókazettákból etilént eresztenek a helyiségbe, hogy katalizálják a gyümölcs érési folyamatát. A raktárt 24 óráig zárva tartják, majd a szellőzőrendszer bekapcsolásával kieresztik az etilént, s 3-4 napon át 17 Celsius-fokon tárolják a banánt. A gyümölcs húsában a hőmérséklet ennek dupláját éri el, vagyis rengeteg szén-dioxid és más gáz távozik belőle az iparilag szabályozott, gyorsított érés során. Összességében nagyjából 14 napba telik, mire a banán a boltokba kerül, írta a piacesprofit.hu.

Ajánlott tartalom

Összefogás indult a tiszai szemét ellen

Vízügyi, civil és vállalati együttműködés segíti a Tisza hulladékmentesítését, az évről-évre tapasztalható, ám idén rekordméretű szennyezés felszámolása legalább négy hónapot vesz majd igénybe - jelentette ki a témában tartott keddi sajtóeseményen az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója.