Új találmány a napelemes öntöltődő kulacs – sosem fogy ki

Az önmagát újratöltő kulacs napelemes kondenzátorral ivóvízzé alakítja a párát. Az új találmánnyal akár egy vagy két ember napi vízszükséglete is fedezhető.

A környezetbarát technológiákkal foglalkozó Fontus cég elsősorban kerékpárosok és túrázók számára fejlesztette ki az öntöltődő okos-kulacsot, hogy akár egy egész napos túrázás esetén se jelentsen többé problémát az ivóvízhiány. Elég elindulni egyetlen kulaccsal, mely újra meg újratöltődik friss ivóvízzel…

A víz ott van a levegőben…

„A Föld atmoszférája jelentős mennyiségű kihasználatlan friss vizet tartalmaz”, olvasható a Fontus weboldalán. A öntöltődő kulacs ezt a kihasználatlan forrást szeretné hasznosítani. “Az új találmány hasznos felszerelés lehet sportolók és túrázók számára, illetve életmentő eszköz lehet olyan szárazság sújtotta területeken, ahol elérhetetlen a tiszta ivóvíz.”

Napelemes kondenzátor működteti

A kondenzációs technológiával működő, önmagát újratöltő kulacs a levegőben lévő párát alakítja át vízzé napelemek segítségével. A kulacs felső része hűtő funkciót lát el, mely ösztönzi a páralecsapódást. Ahogy a levegő áthalad a kulacs felső részén, lelassul a légáramlás sebessége, amely lehetővé teszi a vízmolekulák kicsapódását. A párából kinyert víz pedig az üvegbe kerül, amíg meg nem telik a kulacs.

A víz előállítását a hátizsákra vagy kerékpárra rögzített napelemek működtetik, melyek a kulacs tetején lévő kondenzátorhoz csatlakoznak.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.