Új sziget képződhet

Csökken a vulkáni aktivitás a Kanári-szigetek partjainál, így valószínűleg mégsem emelkedik ki új sziget az Atlanti-óceánból.

Két hónappal a vulkánkitörések és hat hónappal a földrengések kezdete után csökkenni látszik a kanári-szigeteki El Hierro partjainál lévő víz alatti tűzhányó aktivitása. Bár néhány tíz-, esetleg százméternyi új óceáni kéreg képződött, ez még mindig kevés ahhoz, hogy a vulkán a víz fölé emelkedjen, írja az origo.hu. A NASA EO-1 (Earth Observing-1) nevű műholdja december 16-án új képet készített a területről. A képen El Hierro szigetét láthatjuk, ahol három piros kör jelzi a legutóbbi földrengések epicentrumát. Ezek a földrengések 17-23 kilométeres mélységben pattantak ki. A felvételen valódi színek láthatók. A víz alatti tűzhányó a sziget déli csücskétől (La Restinga városától) déli irányba, körülbelül egy kilométerre található. A tűzhányóból kikerülő láva, hamu és gázok a képen jól megfigyelhetően északnyugat felé áramlanak a tengervízben. A sziget feletti fehér pamacsok nem vulkáni ködöt jeleznek, hanem felhőket. A szeizmikus aktivitás idén júliusban kezdődött a szigeten, az első víz alatti kitöréseket pedig október közepén észlelték, melyekről részletesen beszámoltunk rovatunkban. Az elmúlt hetekben azonban a földrengések száma és a szén-dioxid kibocsátása csökkent. Utóbbi annak a jele, hogy a magma mennyisége is kevesebb a víz alatti tűzhányó magmakamrájában.

El Hierro a Kanári-szigetlánc legdélebbi, legkisebb (270 négyzetkilométeres) és leggyérebben (10 ezer lakos) lakott tagja. A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek egy vulkanikus szigetcsoport Afrika északnyugati partjai mentén. Hét nagyobb és több kisebb sziget emelkedik ki itt az Atlanti-óceánból, összesen 7500 négyzetkilométernyi területet foglalva el. A szigetcsoport úgynevezett forrópontos vulkanizmus eredményeként jött létre. A forrópontos vulkanizmus során egy földköpenyben lévő forró terület kőzetolvadékot (magmát) termel, amely felfelé (a kisebb nyomás felé) haladva átégeti magát a kőzetburkon, és lávaként a felszínre (ez esetben a tengerfenékre) ömlik. Ahogy a lemeztektonikai mozgások (jelen esetben az Atlanti-óceán tágulása) miatt a kőzetburok elmozog a köpenyben egy helyben lévő forró pont felett, egy “hegesztési nyomvonal” jön létre, ahol a hegesztési pontok az újabb víz alatti vulkánok, amelyek egy részéből később szigetek válhatnak.

el hierro

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.