Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Új szélerőmű-beruházás Argentínában
Tudj meg többet: Szélenergia

Új szélerőmű-beruházás Argentínában

A spanyol cég, a Guascor bejelentette, hogy legújabb szélerőműpark-beruházásának helyét Argentínában jelölte ki. Azon már meg sem lepődhetünk, hogy a világ legnagyobb parkját készülnek telepíteni, az azonban fontosabb, hogy az argentin kormány új törvénye segített a döntés véglegesítésében.

3 héttel ezelőtt fogadták el az alternatív energiába történő beruházások ösztönzését célzó csomagot. A törvényben foglalt előnyök közé tartozik az eszközvásárlás adójának decentralizálása, ügyleti költségeket fedező ár megállapítása valamint egy méltányos jövedelemarány biztosítása.  A kormány továbbá bejelentette, hogy 1000 megawatt tiszta energia megvásárlására tart igény, ez az ország villamosenergia-fogyasztásának 5%-kát teszi, ki, tehát a beruházó vállalatok biztos értékesítési piaccal számolhatnak. Természetesen a kívánt mennyiséget több cégtől szerzik be, mindegyiktől maximum 50 megawattot igényelve egy 15 éves lejárati szerződéssel egybekötve. A törvénytől mindenképp a piac fellendítését várják, mely szükséges is, hiszen jelenleg Argentína összenergiájának csupán 1%-ka származik megújuló energiaforrásokból.

Patagonia

A Guascor Patagónia argentin részéhez tartozó Santa Cruz tartományában jelölte ki a projekt helyét. A 6500 hektárnyi területen, melyet 30 évre bérbevett a vállalat, mintegy 700 generátor telepítése várható, kapacitásuk 600-900 megawatt lesz. 2.400 millió dolláros beruházás legalább 300 közvetlen és 900 közvetett munkahelyet teremt az építés 3 éve alatt. Az első munkaszakasz 12 hónapon belül veszi kezdetét, amennyiben elfogadják a környezeti hatástanulmányt és sikerül megállapodni a termelt villamosenergia elosztásáról.  A szélerőműpark konkrét telepítése mellett a projekt egy energetikai ellenőrzőközpont és egy oktatási csomópont alapítását is magában foglalja, ahol a szélenergia kutatására szakosodott mérnökök képzését tervezik.
A spanyol vállalat vezetője és Cristina Fernandez de Kirchner már aláírta a szándékmegállapodást, így a tervezett 2010-es projektkezdési időpont tarthatónak ígérkezik.

Ajánlott tartalom

Napenergia + tárolás a katasztrófák túléléséhez

A Roth Capital Partners arra számít, hogy az Egyesült Államok lakóépületeken elhelyezett energiatárolóinak piaca a vártnál nagyobb ütemben fog nőni. Az előrejelzés a katasztrófahelyzetek mérséklésére és a rendszerek gazdasági megvalósíthatóságára egyaránt alapoz.