Új rekord a napelem-kutatásban

A Los Angeles-i UCLA egyetemé a napelem-kutatás új rekordja. Az Institute Nanosystems-ben egy kutatócsoport 10,6%-os hatékonyságot ért el polimerikus cellákkal a napsugarak átalakításában. A rekordot egy új, tandem-struktúra tette lehetővé, amely által szélesebb tartományban foghatják fel a napsugárzást. (Aiolus News)

Mindeddig a tandem szerkezetek teljesítménye alatta maradt az egyszerű rétegű napelem-cellákénak, elsősorban azért, mert hiányoztak a megfelelő anyagok hozzá, vagy pedig azért, mert ezek az anyagok nem tudták egymás között hatékony módon elosztani a fény gyűjtését. Ha egy cellában ugyanis többféle anyag rétegeit helyezik egymásra, akkor mindegyik a napspektrum más részét fogja fel. Ezeknek megfelelő bemérése igen bonyolult művelet. A UCLA-n készített cella már 2011-ben elérte a 8,62 %-os hatékonyságot. Ezt sikerült most felülmúlniuk a tudósoknak, akik a „szendvicsbe” egy új polimerikus anyagot helyeztek el, amely az infravörös sugarakat is elnyeri. Az anyagot a japán Sumitomo Chemical gyártotta.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.