Új pápa – Egyszerűnek, környezetvédőnek és forradalmárnak nevezte a sajtó

Egyszerűnek, környezetvédőnek, forradalmárnak, újítónak nevezte a szerdai olasz sajtó Ferenc pápát a március 19-ei beiktatási ceremónián látottak és hallottak alapján.

Ki látott már pápát, aki saját beiktatási szentmiséjén az óráját nézte, hogy tudja, késésben van-e a miseprogramban? – kérdezte a La Stampa. A torinói napilap hozzátette, hogy Ferenc pápának egyébként sem márkás, hanem egyszerű műanyag karórája van, mint “akármelyik hétköznapi embernek”. A Szent Péter teret a pápa golyóálló fal nélküli járművel járta körbe, és alig tudott elszakadni a hívőktől, akik között otthon érzi magát. A homíliát állva mondta, nem szeret a pápai trónuson ülni, és soha nem nevezi magát pápának, hanem Róma püspökének – írta a La Stampa. “A környezet és a szociális jogok védelméről beszélt: nem pápa, egy igazi plébános tartott misét” – fogalmazott az újság, amely szerint a megválasztása óta eltelt egy hét alatt Ferenc pápa teljesen “új egyházi nyelvezetet” vezetett be.
A lap értesülései szerint Ferenc pápa első intézkedései között szerepelhet a 2011-ben boldoggá avatott II. János Pál szentté avatása.

Az olasz újságok címoldalára Ferenc pápa beiktatási programbeszédének két jelképes mondata került: az egyikben a hatalmat szolgálatnak nevezte, a másikban arra kért mindenkit, hogy ne féljen jónak lenni. “Egyszerű pápa lett megkoronázva, aki tud kérni és légy szívest mondani” – írta a La Repubblica. A római lap szerint ez az az “ember, akinek el kell felejtetnie a botrányokat, a korrupciót, az egyház arcát eltorzító megosztottságot”.

A La Repubblicának nyilatkozó Jeremy Rifkin, amerikai “zöld” közgazdász szerint a teremtett világ védelmére felszólító Ferenccel elérkezett a környezetvédő pápa ideje. Az olasz filozófus Massimo Cacciari szerint “az egyháznak szüksége volt egy ilyen pápára. Szent Ferenc sem lépett ki az egyházból, mégis felforgatta”. Cacciari ugyanakkor hozzátette, hogy hiába “forradalmár, az új pápa az etikai kérdésekben nem fog engedményt tenni”. A római Il Messaggero értesülései szerint amikor március 13-án este a konklávén megkapta a szavazatok többségét, Jorge Mario Bergoglio bíboros azt mondta, “bűnös vagyok, de elfogadom” a választást.

A lap úgy tudja, hogy a pápa húsvét után kezdheti meg a kúriabeli kinevezéseket, Tarcisio Bertone helyett Claudio Maria Celli érsek, a Pápai Tömegtájékoztatási Tanács eddigi elnöke kerülhet a szentszéki államtitkárság élére. A sajtó kiemelte, hogy a keddi beiktatáson “ott voltak a 250 millió hívőt képviselő ortodoxok”, közöttük I. Bartolomaiosz, akivel a pápa szerdán is találkozik. Konstantinápolyi pátriárka 1054 óta nem vett részt a római pápa beiktatásán – jegyezték meg a lapok.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.