Új napelemes pályázatot írtak ki – szeptembertől pályázhat

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal(MEKH) második alkalommal hirdetette meg a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia támogatására a pályázati kiírást, a METÁR-tenderre az ajánlatokat 2020. szeptember 15-től 2020. október 15-ig lehet beadni – közölte a hatóság az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a pályázatot két kategóriában írták ki. Az 1 megawatt (MW) alatti esetben évi 40 gigawattóra (GWh) mennyiség osztható ki. A korábbi kiíráshoz képest a nagyobb kategória bővül, így már akár 49,99 MW kapacitásig nyújtható be kérelem megújuló energiát hasznosító erőmű támogatására. Az 1 MW és 49,99 MW közötti kategória pályázói részére évente 350 GWh megtermelt energia után adható támogatás. Az azonos tulajdonosi körhöz tartozó cégcsoportok által elnyerhető maximálisan támogatható energiamennyiség a kisebb kategóriában 15 GWh/év, a nagyobbak esetében 175 GWh/év – ismertetik. A projektek megvalósításának határideje változatlanul három év. A közleményben felidézik, hogy az első METÁR-tender sikeres volt. A felhívásra 168 ajánlat érkezett, közülük 72 pályázat lett nyertes. A nyertesek – egy 0,33 MW-os naperőmű kivételével – megerősítették elkötelezettségüket az erőművek megvalósítása mellett a becsült beruházási költség öt százalékát kitevő teljesítési biztosíték bemutatásával.

Horváth Péter János, a MEKH elnöke a legújabb METÁR-tender meghirdetése kapcsán a közleményben hangsúlyozta, az eredményeket igazolja az is, hogy a második kiírásban emelkedik a meghirdetett energiamennyiség, évi 800 millió forint új támogatás osztható ki, 390 GWh áramtermelésre.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.