Új napelemes drótszamár Hollandiában

“Ez az első olyan bicikli, amelynek a kerekében napelemek vannak, és amely nappal, illetve kerékpározás közben feltölti magát.”

A Solar Application Lab nevű holland startup az “Eindhoveni Műszaki Egyetem diákjaival karöltve kifejlesztett egy új, napenergiával működő prototípust. A napelemeket az első kerékre és a pedálokra szerelték fel.

– Ez az első olyan bicikli, amelynek a kerekében napelemek vannak, és amely nappal, illetve kerékpározás közben feltölti magát – mondta Marc Peters, a Solar Applications vezetője.

Az első napelemes drótszamarak a nyolcvanas évek végén jelentek meg, de azoknál még utánfutóra szerelték fel a paneleket. A fotovoltaikus rendszerek fejlődésének köszönhetően a holland prototípus tervezői meg tudták oldani, hogy a csak az első keréken legyenek panelek, amelyek még a borús, esős napokon is elegendő energiát termelnek.

A kerékpárt 2018-tól forgalmazzák, és körülbelül 2500 eurót kérnek majd érte.

– Az volt a legnagyobb újítás, hogy ezúttal olyan diákokkal dolgoztunk együtt, akik azt mondták, hogy nekik van ötletük arra, hogyan oldjuk meg a borús időszakok problémáját. Egy igen érdekes elektronikai ötlettel rukkoltak elő – mesélte Marc Peters.

Hollandiában nagy hagyománya és kultúrája van a kerékpározásnak.

Az az utóbbi években több kezdeményezés is indult, amely megkönnyíti a bicajosok életét.

Az egyik újítás a napelemes kerékpárút, amely már 35 ezer kilométer hosszú, és annyi energiát termel, ami még a legvérmesebb reményeket is felülmúlja.

forrás: hu.euronews.com

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.