Új módszer az olcsóbb és hatékonyabb bioüzemanyag előállítására

Leggyakrabban kőolaj, vagy kémiai alapú kiegészítők fecskendezésével hoznak létre olyan üzemanyagokat, amelyek utána számos célt szolgálnak – a motor tisztítását a kibocsátás csökkentésével, az alkatrészek kenőanyaggal való kezelését, a gáz kilométer növelését, stb. Thomas Bobik, a biokémia, biofizika és molekuláris biológia professzora az Iowa Állam Egyetemén egy olyan eljárást fejlesztett ki, ami a növényi glükózt izobuténná alakítja – ami üzemanyagok, gumik, műanyagok és ragasztók esetében is felhasználható.

Ha a hatékonyság bizonyított, mindez a bioüzemanyag, és bioműanyag ipar hasznára válhat. „Az izobutén egy gáz, így gondolhatjuk, hogy nem nehéz eltüntetni az edényből, ahol előállítottuk, és így egy nagyon olcsó és hatékony módja lehet a bioüzemanyagok tisztításának.” mondta Bobik a víz bioüzemanyagoktól való megtisztításával kapcsolatban. A bioüzemanyagok eltakarítása folyamatosan egy nehéz folyamat a megújuló energiák világában. Jelenleg az egyik legdrágább folyamata az üzemanyag előállításának a kinyert olajok és a víz elválasztása – és ez a folyamat most át lett lépve Bobik növény-alapú összetevőjével, mivel az gáz halmazállapotú.

bioüzemanyag
Bobik és csapata remélik, hogy felfedezésük helyettesíti majd a jelenleg használt metil-tercier-butil-éter (MBTE) adalékot, mivel az egy káros anyag a környezetre nézve. Továbbá reméli, hogy ez az összetevő a bioüzemanyagokat még hatékonyabbá teszi. Az egyetlen probléma csupán Bobik új technológiájával, hogy túl hosszadalmas folyamat az eredmény elérése. „Tehát azon próbálkozunk, hogy irányított enzim alakulást alkalmazzunk, növeljük az enzimek aktivitását, hogy aztán az egész módszer kereskedelmileg életképes legyen,” mondta Bobik. Csapatával arra számítanak, hogy a siker egy évtizeden belül megszületik.

bioüzemanyag kút

Ajánlott tartalom

A napenergiával működő autók rejtélyes világa feltárul

2030-ra 60 százalékkal csökkenhetnek a napelemes autók költségei.