hirdetes
Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Új magyar építési technológia a láthatáron

Új magyar építési technológia a láthatáron

A neten botlottam bele egy erdélyi származású építész 3D-s programokon, és számítógép-vezérlésű vágógépeken alapuló új építéstechnológiájába.

A szerkezeti megoldást szabadalmaztatták, bemutatóházak is épülnek, láthatóan bármilyen forma felépíthető belőle, az ötlet ráadásul egyszerű, mint a faék, ami épületszerkezetnél mindig előny. De vajon jó-e, és kinek? Portik Adorján erdélyi származású építész kidolgozott egy új építési eljárást, amit „Free Form Buildings / Szabad Formájú Épületek” néven szabadalmaztatott. Az ötlet lényege, hogy egyszerű, bárhol kapható, 10mm-es OSB-lapokból (Oriented Strand Board – irányított szálelrendezésű lapok, mindenki ismeri az építkezéseket határoló ideiglenes kerítésekről, amúgy a könnyűszerkezetes építés egyik legelterjedtebb anyaga) és cseréplécekből tetszőleges formákat csavaroznak össze. A statikai merevséget a térhálós szerkezet adja, ami nem újkeletű ötlet, de az igen, hogy mindezt OSB-ből el lehet készíteni, és valóban megáll. Tömör fa oszlopokat, gerendákat, szarufákat nem kell használni, ahogy egyéb kiegészítő szerkezetet sem. Mivel a falban keresztben fekvő vagy álló lapok vastagsága mindössze 1 cm, a kazetták közé töltött hőszigetelő anyag (leginkább cellulózrost, azaz újrahasznosított újságpapír illik bele) gyakorlatilag hőhíd-mentesen képes határolni a házat. Az erdélyi Csobotfalvára tervezett bemutatóház kielégíti a passzívház követelményeket, a forma bármilyen anyaggal tetszőlegesen burkolható. A térháló szabályos és szabálytalan síklapokból is felépülhet, ez a formától függ.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Napelemek telepítése előtt miket érdemes ellenőrizni?

Miután megszületik az elhatározás, hogy napelemes rendszert szeretnénk telepíteni épületünk tetejére érdemes pár dolgot körültekintően megvizsgálni az ingatlannal kapcsolatban, hogy megbizonyosodhassunk arról, hogy egyáltalán alkalmas-e a szerkezet befogadására.