Új lakók a miskolci állatkertben

Bár a nyári szezon már véget ért, az ősz folyamán is újdonságokkal várja látogatóit a Miskolci Állatkert és Kultúrpark; a napokban ugyanis két új lakó mutatkozott be a Trópusi házban: egy Liszt-majmocska és egy nagy szőröstatu.

Az állatkert Trópusi háza alapvetően két részre osztható: az egyik oldalon madagaszkári félmajmok, makik élnek, a másik oldal pedig Dél-Amerika élővilágának néhány képviselőjét mutatják be, ez utóbbi gazdagodott most két új, érdekes fajjal, amelyek Miskolcon eddig soha nem látott állatfajokat képviselnek – tájékoztatta az állatkert az MTI-t.
A Liszt-majmocska (Saguinus oedipus) igen feltűnő megjelenésű karmosmajom, amely nevét Liszt Ferencről kapta, fehér sörénye ugyanis a híres zeneszerző időskori frizurájára emlékeztet. A kis majmok a szabad természetben a fák lombkoronájában élnek, összetartó családi közösségekben. A különféle gyümölcsök mellett nagy mennyiségben fogyasztanak rovarokat és egyéb állati eredetű táplálékot is, valamint előszeretettel nyalogatják a fák nedveit.

Dél-Amerika egy kicsiny részén, csupán Kolumbia északnyugati részén élnek, ahol leginkább az erdőirtások jelentenek veszélyt a fajra. Ennek eredményeként ma már kritikusan veszélyeztetett állatok, hiszen szabadon élő állományukat csupán hatezer egyedre becsülik. Éppen ezért az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) tenyészprogramot (EEP – Európai Fajfenntartó Tenyészprogram) hívott életre a faj összehangolt zárttéri szaporítása céljából. A kétéves hím is ennek a tenyészprogramnak a keretében került Miskolcra a csehországi Ostrava város állatkertjéből. A tenyészprogram koordinátora egy nőstényt is kijelölt már leendő párjának, így a tervek szerint hamarosan az is megérkezhet majd Miskolcra.
A nagy szőröstatu (Chaetophractus villosus) különös helyet foglal el ez az állat a rendszertanban. Az övesállatok, vagy más néven tatuk a lajhárokkal és hangyászokkal együtt egy kizárólag Dél-Amerikában honos, igen ősi állatcsoport tagjai. Ezeket nevezik összefoglalóan vendégízületeseknek, mivel gerincoszlopuk utolsó hát- és ágyékcsigolyáján járulékos ízületi nyúlványokat viselnek.
Hátukat és fejüket bőrcsontpáncél védi a ragadozók támadásától. Igazi mindenevők, változatos növényi és állati táplálékot fogyasztanak.
A Miskolci Állatkertbe egy hatéves hím tatu érkezett, szintén Csehországból, az Olomouci Állatkertből. Mivel a szabad természetben magányos életmódúak, így egyedül is jól érzi magát, de a jövőben természetesen az állatkert szeretne társat találni a számára. A nagy szőröstatu azonban nem túl gyakori állat az állatkertekben – a nyilvántartások szerint az egész világon alig 120 egyedét tartják -, közülük eggyel immár a miskolci állatkert látogatói is megismerkedhetnek.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.