Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Új lakás, zöld lakás

Új lakás, zöld lakás

Költözni mindig stresszes, és ilyenkor a legtöbben úgy érezzük, hogy minden csőstől szakad ránk, és a legjobb minél hamarabb túllenni az egészen. A későbbi kellemetlenségek, magas számlák ellen már érdemes az első napon zöld lépéseket tenni.

1. A beköltözést érdemes egy alapos festéssel kezdeni.  A legtöbb esetben szükség is van rá, de ez a legegyszerűbb megoldás arra is, hogy személyessé varázsoljuk új otthonunkat. Fontos azonban, hogy ne VOC, azaz illékony szerves vegyületet, oldószert tartalmazó festéket használjunk.

2. Ellenőrizzük a vizesblokkot! A csöpögő csapok vagy a szivárgó WC rengeteg felesleges kiadást generálnak. Van, hogy egy öblítés 3 gallon vizet igényel, de ha lecseréljük a tartályt egy víztakarékos megoldásra, sokat spórolhatunk.

3. Használjunk kompakt izzókat a hagyományos égők helyett. Míg egy sztenderd izzó fogyasztása 60 kilowatt, a kompaktoké 9.

4. Szigeteljük az ablakokat. Energia- illetve hőveszteségünk 25%-át küszöbölhetjük ki ily módon. A szigetelőhab a legjobb megoldás, de a redőny vagy a nehéz függöny átmeneti megoldásnak megfelelnek.
Tulajdonképp a fent említett utat mindannyian végigjárjuk, esetleg nem vagyunk tisztában azzal, hogy ezekkel a zöld lépésekkel nem csak magunknak, hanem a környezetünknek is segítünk. Remélhetőleg egyre többen vesszük majd figyelembe, hogy az, amit magunkért teszünk,a környezetünket mennyire terheli meg.

Ajánlott tartalom

Hogyan válhatok le az áramszolgáltatóról?

Sokunk álma egy sárga csekk mentes hónap. Ezt akár a napelemek el is hozhatják számunkra.