Új hibrid modelleket vezet be a Toyota

Tovább zöldíti kínálatát a Toyota, a világ legnagyobb autógyára 11 új hibrid modellt vezet be két éven belül. A japán társaság csütörtöki közleménye szerint az egyik új modell minden eddigi hibrid meghajtású kocsinál takarékosabb, üzemanyag-hatékonysága literenként 40 kilométer, vagyis 3 liternél is kevesebb hagyományos üzemanyagnak megfelelő energiát fogyaszt 100 kilométer alatt.

A Prius modellre építve 2012 elején bevezetnek egy 3 millió jenbe – nagyjából 7 millió forint – kerülő autót, amely a kategóriában rendkívül olcsónak számít. A kocsiból évente több mint 50 ezer darabot adhatnak el a cég becslése szerint. Bevezetnek egy elektromos városi modellt is, amelynek alapja a Toyota IQ kisautó. A modell biztonsági tesztje jövőre kezdődik, az európai és az amerikai piacon 2012-ben jelenik meg.
A közlemény szerint újgenerációs akkumulátorokat is fejlesztenek, a munkát a januárban alakított külön divízió végzi, amiben közel 100 szakértő dolgozik. A hibridek piacát uraló Toyota az első Prius 1997-es megjelenése óta 13 modellt vezetett be a kategóriában.  A társaság üzleti évének szeptemberrel véget ért második negyedévében megnégyszerezte a nyereségét. A milliós visszahívások és az exportehetőségeket korlátozó erős jen ellenére az adózott profit 98,7 milliárd jenre nőtt egy évvel korábbi 21,8 milliárdról. A cég 1,9 millió kocsit adott el három hónap alatt, 9,6 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

Ajánlott tartalom

A napenergiával működő autók rejtélyes világa feltárul

2030-ra 60 százalékkal csökkenhetnek a napelemes autók költségei.