Új, fenntartható építőanyag

A modern, környezetbarát és megújuló energiára épülő építőanyagok korában egyre nehezebb valami újdonsággal előállni. Az osztrák CREE ezért nem is új szabadalmakat keresett, hanem egy régi, de elfeledett technikát modernizált. A hibrid technológia ráadásul most sok pusztulásra ítélt fenyőt menthet meg Észak-Amerikában.

Észak-Amerikában rengeteg fát kell mostanában kivágni egy kártevő bogár miatt, amelynek rengeteg hegyi fenyő esik áldozatul. A kivágott famennyiséget azonban kár lenne hagyni megrohadni, ezért az osztrák CREE (Kreatív Energiaforrás & Energia-hatékonyság) nevű vállalat egy különleges, előre gyártott, enyvezett fából és betonból álló hibrid technikát kínált fel az amerikai építtetőknek. A CREE Ausztriában már fel is épített egy nyolcemeletes épületet, az LCT1-et, amely jól demonstrálja a technológia hatékonyságát. Az enyvezett fenyő nem új találmány, hiszen már 1872-ben szabadalmaztatták Németországban. 1942-ben pedig vízlepergető réteggel is ellátták, így az anyag hirtelen elkezdett terjedni. Az egyik legnagyobb épület pedig, amelynél használták, a 2010-es Téli Olimpiai Játékokra épített Richmond Oval volt.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.