Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Állatvédelem / Új fajt figyeltek meg hazánkban

Új fajt figyeltek meg hazánkban

Egy szibériai partimadár-faj, a hegyesfarkú partfutó (Calidris acuminata) kóborló példányát figyelték meg hortobágyi madarászok. Ezzel a Magyarországon regisztrált madarak száma 404-re emelkedett.

Ennek a fajnak ez az első bizonyított megfigyelése Magyarországon – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) csütörtökön az MTI-vel. A hegyesfarkú partfutó megfigyelt példánya havasi partfutókból és más partimadár-fajokból álló csoportban bukkant fel szerdán egy vizes élőhelyen. A madárfaj elterjedési és fészkelési területe ÉK-Szibéria tundráira korlátozódik, telelőterületei DK-Ázsiában, Indonéziában és Ausztráliában vannak. Vonulásakor egyes egyedek egészen Nyugat-Európáig elkóborolnak, valószínűleg ez a példány is így került Magyarországra.
    Legutóbb tavaly októberben gyarapodott hazánk madárvilága, akkor az MME Vas megyei helyi csoportja fogott egy kékfarkút a tömördi gyűrűző állomáson.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozás enyhítésére szólították fel tudósok a kormányt és a parlamentet Horvátországban

Ötszázötven tudós írta alá azt a felhívást Horvátországban, amelyet kedden adtak át a kormánynak, a parlamentnek, valamint az illetékes minisztériumnak, és amelyben arra szólítják fel őket, hogy mielőbb cselekedjenek a klímaváltozás enyhítéséért - írta a helyi sajtó.