Új emissziókereskedelmi termékkel léphet piacra Magyarország

Magyarország számára a klímavédelemben mintegy 3,9 millió, a kiotói klímavédelmi megállapodás alapján 2008-ra keletkeztetett úgynevezett Removal Units (RMU) állhat rendelkezésre, amit értékesíthet.

Bencsik János energiáért és klímapolitikáért felelős államtitkár a napokban egy sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy Magyarország az elsők között visz piacra új terméket, az RMU-t. Az államtitkár hozzátette, hogy az ebből származó bevételt csak a zöld beruházási rendszerben (ZBR) lehet felhasználni, azaz csak olyan beruházásokra, amelyek csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását. A minisztériumi tájékoztatás szerint “az egységek mennyisége azok keletkeztetésétől függ. A keletkeztetés alapját a kibocsátási leltár adatai, a Kiotói Jegyzőkönyv alatti szabályok, valamint az adott ország esetleges plusz jelentéstételi vállalása adják. … A Kormány az RMU egységeket minden olyan felhatalmazással rendelkező országnak értékesítheti, ahol a kiotói egységek valamely formában hasznosíthatóak.”
Szakértők az MTI kérdésére az RMU “keletkeztetésének” lehetőségét az erdősítés példájával magyarázták. Egy ország annyi RMU-t kaphat, amilyen mennyiségű üvegházhatású gázt tud “befogni” természetes módon, például erdőtelepítéssel. Egy RMU azonos egy tonna szén-dioxiddal. Magyarország eddig a kiotói egyezményhez közvetlenül kapcsolható AAU, illetve az Európai Unió rendszerében EU ETS egységekkel kereskedett.

 
A klímavédelem érdekében a Kiotói Egyezmény alapján AAU (Assigned Amount Units) kibocsátás-csökkentési egységeket szerezhet egy ország olyan projektek finanszírozásáért cserébe, amelyek egy másik fejlett országban csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az Európai Unió Üvegházhatású Gázok Kibocsátás-kereskedelmi Rendszerében (European Union`s Greenhouse Gas Emission Trading Scheme – EU ETS) pedig az országok kapnak kibocsátási egységeket azzal a céllal, hogy a legnagyobb létesítmények szén-dioxid kibocsátását szabályozva csökkenjen a tagországok szén-dioxid kibocsátása. Ez a rendszer fontos pillére az Európai Unió Kiotói Jegyzőkönyvben vállalt célkitűzéseinek megvalósításában.

Ajánlott tartalom

Péntektől vasárnapig tart a Föld Fesztivál a Budapesti Állatkertben

Péntektől vasárnapig tart a Föld Fesztivál a Budapesti Állatkertben, ahol látványetetésekkel, állatbemutatókkal és állattréningekkel várják a látogatókat.