Új elemek a szabolcsi hulladékgazdálkodási programban

Több új beruházással egészül ki a szabolcs-szatmár-beregi hulladékgazdálkodási program – tájékoztatta a projektet koordináló megyei fejlesztési ügynökség az MTI-t.

A költségek átcsoportosításából, valamint a jogszabályi változásoknak köszönhetően visszaigényelhetővé vált áfából közel 8,5 millió euró megtakarítást sikerült elérni, amelyből még a program első ütemében megvalósulhat néhány későbbre tervezett fontos beruházás. Az összegből egy új depónia épülhet fel Nyíregyházán, amelynek segítségével 300 ezer ember ellátása biztosítható körülbelül húsz évre.

A januárban átadott, 9,5 milliárd forintból felépült kisvárdai és nagyecsedi lerakók mellett pedig egy-egy komposztáló telep létesül, amelyekkel csökkenthető a lerakható hulladék mennyisége, valamint növelhető az újrahasznosítás aránya. A tervezett beruházások legkorábban 2010 végére valósulhatnak meg.

A hulladékgazdálkodási program keretében az idén 300 szelektív hulladékgyűjtő szigetet, 20 ezer darab zöldhulladék gyűjtésére szolgáló edényt helyeznek ki a térségben, de 14 korszerű szállítójárművet is üzembe állítanak.     A mintegy 34 milliárd forint költségű északkelet-magyarországi környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási nagyprojekt első üteme több mint 200 szabolcsi és borsodi települést, és közel 600 ezer embert érint.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.