Az előkészítés alatt álló Jedlik Ányos program lényege, hogy az ország felkészüljön a közlekedés technikai innovációjára, így az elektromobilitásra is - mondta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára egy új elektromos autó töltőoszlop átadásán kedden Budapesten.

Új elektromos autó töltőoszlopot adtak át Budapesten

Az előkészítés alatt álló Jedlik Ányos program lényege, hogy az ország felkészüljön a közlekedés technikai innovációjára, így az elektromobilitásra is – mondta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára egy új elektromos autó töltőoszlop átadásán kedden Budapesten.

A készülő program szerint ki kell dolgozni az elektromos autók támogatásának rendszerét, továbbá a kormány szövetséget köt az e területen tevékenykedő cégekkel – tette hozzá az államtitkár. Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára közölte, hogy a tárcája támogatja az évente megrendezendő alternatív hajtású járművek versenyét. Kiemelte, hogy az évszázad közepére a városokban már csak nulla emissziójú járművek közlekedhetnek, így a most kezdődő uniós költségvetési időszakban már növelik a töltőállomások számát. A felhasználást javítaná, ha éjszakai árammal töltenék a kocsikat – tette hozzá az államtitkár.

Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára szerint a környezet védelmére nincs tökéletes megoldás, csak kevésbé rossz létezik. Miután az elektromos autónak kisebb az “ökológiai lábnyoma”, mint a hagyományosnak, ezért a tárca támogatja a tiszta elektromos és a hibrid hajtást is. Emellett alternatív közlekedési eszköz a kerékpár, a roller, és az ember lába is – fejtette ki az államtitkár.

A jövőre nézve azt emelte ki Illés Zoltán, hogy több nyugat-európai országban az állam segíti az elektromos autók vásárlóit, és további támogatást ad azoknak, akik a járművet zöld árammal töltik. A következő kormány is ebbe az irányba halad majd – tette hozzá az államtitkár.

Kövesdi Zoltán, az ELMŰ-ÉMÁSZ társaságcsoport igazgatóságának a tagja cége nevében kijelentette, hogy a magánszemélyek eddig is ingyen használhatták a töltő oszlopaikat és ez így lesz az év végéig. Jelenleg 20 nyilvános töltőjük üzemel Budapesten, 14 további pedig bevásárlóközpontokban, illetve garázsokban található. A most átadott oszlop az Európai Unió Green eMotion projektjének keretében létesített újabb tíz nyilvános töltőállomás egyike.

-

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.