Jelentős bizonytalansági tényezőt jelent az új díj azoknak, akik 2017. március 31-e után adják be igényüket háztartási méretű kiserőmű (így napelemes rendszerek) csatlakoztatására, mert a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal rendelete szerint 4 kW teljesítmény felett elosztói teljesítménydíjat kell fizetniük.

Új díj jön a napelemekre

Jelentős bizonytalansági tényezőt jelent az új díj azoknak, akik 2017. március 31-e után adják be igényüket háztartási méretű kiserőmű (így napelemes rendszerek) csatlakoztatására, mert a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal rendelete szerint 4 kW teljesítmény felett elosztói teljesítménydíjat kell fizetniük.

A MANAP Iparági Egyesület álláspontja szerint ugyan a díj mértéke egyelőre 0 forint, ám semmilyen biztosíték nincs arra nézve, hogy ez nem változik meg a jövőben. Ez a bizonytalansági tényező nem támogatja az alternatív energiaforrások elterjedését és így a környezetbarát megoldásokat Magyarországon, írja a piacesprofit.hu. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal „a villamos energia rendszerhasználati díjak, csatlakozási díjak és külön díjak alkalmazási szabályairól” szóló rendelete szerint amennyiben a háztartási méretű kiserőmű telepítését tervező rendszerhasználó igénybejelentése 2017. március 31-e után történik meg, akkor a 4 kilowatt teljesítményt meghaladó részre elosztói teljesítménydíjat kell fizetnie, kivéve, ha az áram visszatáplálása a hálózatba műszakilag akadályozott. Az elosztói teljesítménydíj a rendelet hatályos szövege szerint jelenleg: 0 Ft/kW/év.

A Háztartási Méretű Kiserőművek (HKME) tulajdonosai oda-vissza mérő villanyórán keresztül levonhatják éves fogyasztásukból a megtermelt és kitáplált villamos energia mennyiségét. A MANAP Iparági Egyesület elnökségének véleménye szerint a későbbiekben telepítendő lakossági rendszerek jelentős részét, a kis- és középvállalkozások, illetve központi költségvetési és önkormányzati szervek napelemes HMKE rendszereinek szinte 100 százalékát érinti az új szabályozás. Akik 2017. március 31. után adják be 4 kilowatt feletti rendszerre a csatlakozási igényüket, egy előre nem ismert kockázatot vállalnak, ugyanis a díj mértéke, változatlansága nem rögzített hosszú távon.

„Az elosztói teljesítménydíj alapjában véve indokolható, ugyanis a villamos hálózatra szüksége van az érintett napelemes rendszerek üzemeltetőinek is. Az is elfogadható, hogy a villamos hálózat fenntartójának a költségeit valahogyan fedezni szükséges. Álláspontunk szerint ugyanakkor a napelemes rendszerek elterjedtségének magyarországi szintje alapján még korai a zöldenergiák terjedését gátló intézkedések bevezetése. A jelenlegi 0 forintos díj ugyan tükrözi ezt, de a rendelet megteremtette annak a lehetőségét, hogy egy alacsony szintű jogszabályban akár egy tollvonással súlyos terhet kaphassanak a napelemes rendszerek tulajdonosai. A díj mértékének a következő években való esetleges megváltoztatása keresztülhúzhatja megtérülési számításaikat, így jelentős kockázatot hordoz magában” – mondta Szolnoki Ádám, a MANAP elnöke.

A MANAP rendszeresen egyeztetett a magyar villamosenergia-rendszer szereplőivel, így a szabályozó szervekkel is, és jeleztük, hogy a díjmeghatározás lehetősége jelentős bizonytalanságot fog okozni az általunk képviselt iparág szereplőiben, és még inkább a napelemes rendszereket telepíteni kívánók, tehát a lakossági felhasználók és a kis- és középvállalatok körében, ami nyilvánvalóan nem segíti az alternatív energiaforrások elterjedését. Ezt a bizonytalansági tényezőt a teljesítménydíj jelenlegi négyéves ciklusra vonatkozóan a jelenlegi 0 forinton való rögzítésével, illetve az azt követő időszakra való hosszú távú előre meghatározásával, így a kiszámíthatóság növelésével lehetne megszüntetni. A díj későbbi meghatározásánál fontos lesz figyelembe venni az érintett napelemes rendszereknek a villamos hálózat stabilitására, a hálózati veszteségek csökkentésére gyakorolt jótékony hatásait is az egyébként elkerülhetetlen modernizálási költségek mellett” ‒ tette hozzá Szolnoki Ádám. A rendelet teljes szövege erről itt érhető el.

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.