Új címre kell küldeni az e-autós pályázatokat

Mától az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. a lebonyolító szervezete azoknak a pályázatoknak, amelyekkel támogatás igényelhető elektromos autó vásárlásához, ezért az 1387 Budapest, Pf. 17-re kell postázni a dokumentumokat.

Igaz, az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft., a pályázatok korábbi kezelője már korábban kérte az ügyfeleket, hogy a március 25. után, postai úton feladandó papírokat is a fenti címre küldjék. Lapunkat arról tájékoztatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, hogy a pályázatok elbírálását az e-Mobi létrehozását megelőzően is a cég tulajdonosa, az IFKA látta el. A változtatást a hatékonyabb munkamegosztás indokolta. A kormányzati töltőtelepítés és üzemeltetés feladata továbbra is az e-Mobinál marad – jelezte a tárca. A társaság eddig több mint kétszáz töltőt telepített országosan, ezeknek mintegy fele a fővárosban üzemel a cég honlapján található lista tanúsága szerint. Az elektromos gépkocsi beszerzésének támogatása mellett a Jedlik Ányos-terv Elektromos töltőállomás alprogram helyi önkormányzatok részére című pályázatok is az IFKA-hoz kerülnek. A pályázatok benyújtása az átadás-átvétel időszakában, 2019. március 25. és 2019. április 8. között is zavartalan – közölte az e-Mobi. Az elektromos meghajtású autókra igényelhető, vissza nem térítendő állami támogatás mértéke a bruttó eladási ár 21 százaléka, legfeljebb 1,5 millió forint, és csak a 20 millió forintnál nem drágább járművekre kérhető. A pályázat tavaly október végén indult újra, az azt megelőző körhöz képest egyszerűbb feltételrendszerrel, írta a magyarnemzet.hu.

A támogatást magánszemélyek és jogi személyek is igénybe vehetik a tisztán elektromos személygépkocsik, legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tisztán elektromos tehergépkocsik és/vagy L7e–CU kategóriájú, áruszállításra tervezett, nehéz emelt teljesítményű kvadok vásárlásához. Az elszámolás benyújtásának határideje a gépjármű átadásától számított legfeljebb hatvan nap. Az elszámolás benyújtásának végső határideje: 2019. június 30. – olvasható az e-Mobi honlapján.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.