Új alga-alapú megoldás biomassza- előállítására

A szén-dioxid kibocsátást gyakran tartják a globális felmelegedés egyik okának a CO2 jelentős üvegházhatása miatt. Az európai CO2 kibocsátás mintegy 38 %-ért az energiatermelés a felelős. A szakemberek egybehangzó véleménye, hogy hosszú távon a fenntartható energiatermelés kulcspontja a CO2 kibocsátás-csökkentése.

Az egyik széles körben vizsgált megoldás a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére a gáz megkötése mikroalgák felhasználásával. A mikroalgák gyorsan szaporodó, fotoszintetizáló, eukarióta szervezetek, amelyek sejtalkotó anyagaikat a légköri CO2 megkötésével és a vízben lévő szervetlen anyagok felvételével építik fel a nap energiáját használva, biouzemanyag.blog.hu.

A greenfo.hu cikkéből kiderül, a mikroalgák alkalmazása jelentősen csökkentheti az energiatermelés környezetre káros hatásait, valamint értékes melléktermékeket eredményez, mint a biodízel, a különböző vitaminok, az állati vagy emberi táplálék-kiegészítők.

Az elmúlt években a fosszilis energiahordozók egyre költségesebb kitermelhetősége miatt folyamatosan nő az alternatív üzemanyagok, (például a bioüzemanyagok) felhasználásának igénye. A biodízel az olajnövényeken kívül jó hatásfokkal állítható elő nagy lipidtartalmú mikroalgákból is.

A német Lufthansa és az ausztrál Algae.Tec vállalat az elmúlt év végén kötött megállapodást, miszerint néhány éven belül a légitársaság ötven százalékban algából készült bioüzemanyagot fog tankolni, hogy csökkentse a repülés közben kialakuló károsanyag-kibocsátását. Az alga növekedéséhez csupán három tényezőre, napfényre, szén-dioxidra és tápanyagra van szükség.

A greenfo.hu-n megjelent írásból megtudhatjuk, hogy az algákkal történő biodízel előállításnak több előnye is van. Mivel nagy mennyiségű olajat (lipidet) képesek akkumulálni és gyorsan szaporodnak, jóval kisebb területigénnyel állítható elő belőlük biodízel, mint a leghatékonyabb olajnövényekből.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.