Új akkumulátor tenné tömegtermékké az elektromos autót

Az Envia Systems nevű amerikai vállalat új fejlesztése állítólag áttörést hozhat az elektromos autók piacán.

A cég új akumulátorának köszönhetően akár háromszáz mérföldet (480 kilométert) lehetne megtenni egyetlen töltéssel, és maga az autó is 25-30 ezer dollárba kerülne (5,4-6,4 millió forint), írja az index.hu. Az Enviát támogatja például a General Motors és az amerikai energetikai minisztérium. Hétfőn jelentik be a fejlesztés részleteit, de előzetes hírek szerint készítettek egy lítium-ion akkumulátort, amelynek energiasűrűsége 400 wattóra kilogrammonként. Az energiasűrűség megmutatja, hogy mennyi energiát képes tárolni az akkumulátor, a korszerűnek számító lítium alapú akkumulátorok energiasűrűsége 100-150 wattóra kilogrammonként. Ennek több mint kétszeresét ígéri a mostani találmány.

Az eddig használt lítium-ion akkumulátorok esetében egy olyan autónál, amely képes 300 mérföldet megtenni, csak az akkumulátor ára 40 ezer dollár lenne, de ennél olcsóbbat ígér az Envia. A most forgalomban lévő autóknál a kilowattóránkénti költség elég magas, 5-600 dollár a Voltnál, 375 dollár a Nissannál. Az új akkumulátorokkal ez 125 dollárra csökkenne. Az akkumulátor egyelőre még csak a tesztelési szakaszban van. Prototípus már készült, de még legalább három év, mire gyártani kezdik az ezzel működő autót.

Korábbi videónk egy elektromos autóról:

[media id=108 width=600 height=400]

Ajánlott tartalom

A BMW Group tervezőmérnökei bemutatják a Neue Klasse minden érzékszervet átható élményét

A milánói Salone del Mobile dizájnhét keretében a müncheni központú vállalatcsoport reflektorfénybe gurítja a jövő holisztikus vízióját.

Nincs hozzászólás

  1. Annyi az “attores”, hogy lassan mar minden napra jut 1…
    Errol Hofi jutott eszembe…:”be keene torni a vilagpiacra…hogy, te huje, pajszerral…??”;DDD