U2-koncert Moszkvában – hatósági túlkapás jog- és környezetvédőkkel szemben

Orosz belügyi kommandósok ledöntötték az Amnesty International és a Greenpeace nemzetközi jog- illetve környezetvédő szervezet sátrait a szerda esti U2-koncert moszkvai helyszínén.

A U2 szerdán hatalmas sikerű koncertet adott az orosz fővárosban: a forró hangulatot nem hűtötte le a zuhogó hideg eső sem, az pedig csak utóbb, késő éjszaka derült ki, hogy a hatóságok nem engedték agitálni a helyszínen többek között az Amnesty International és a Greenpeace nemzetközi jogvédő, illetve környezetvédő szervezetet, amely pedig világszerte mindig jelen van az együttes fellépéseikor.
A két csoport sátrait annak ellenére döntötték le a kommandósok, hogy a sátrakat a Luzsnyiki stadion körüli kordonon belül állították fel a U2 és a stadion vezetése tudtával. A hatóságok úgy értékelték ugyanis, hogy az akció tüntetés, és az önkormányzat engedélyét kellett volna hozzá kérni. Több aktivistát bevittek a rendőrségre – az utólagos indoklás szerint nem előállították őket, hanem megelőző beszélgetést folytattak velük.
Az aktivisták többek között aláírásokat gyűjtöttek egy petícióhoz, amelyben az Anna Politkovszkaja újságíró és több jogvédő meggyilkolása miatti nyomozást akarták sürgetni. Mindkét szervezet ott van a U2 minden fellépésén, s jelenlétüket eddig csak Moszkvában akadályozták meg a hatóságok.

Bono, az együttes társadalmi elkötelezettségéről ismert énekese egyébként köszönetet mondott Dmitrij Medvegyev elnöknek, amiért előző nap fogadta őt Szocsiban, szívélyesen méltatta Mihail Gorbacsovot, a Szovjetunió utolsó vezetőjét, és lelkesen szólt Moszkváról, a moszkvaiakról, s többek között Jurij Sevcsuk orosz rockénekesről, a DDT együttes vezetőjéről, példaképeinek nevezve a politikust és a muzsikust.
Csütörtökre kiderült, hogy Bono a koncert előtt találkozott is Gorbacsovval – akit meghívott franciaországi házába pihenni -, és Sevcsukkal, aki már a szovjet időkben a hatalom bírálója volt, s legutóbb vasárnap lépett fel egy tiltakozó rendezvényen.
Neves közéleti személyiségek egyébként a koncert előtt nyílt levelet intéztek Bonóhoz, hogy ha Medvegyev elnökkel beszél, vesse fel, hogy Oroszországban elnyomják a környezetvédőket, és cenzúra sújtja a könnyűzenét is. Vasárnap ugyanis a Moszkva melletti Himki erdeinek részleges kivágását ellenzők rockkoncertet hirdettek, de csak tüntetésre kaptak engedélyt, a zenélésre nem. Így Jurij Sevcsuk erősítés nélkül énekelte el néhány számát, és a megmozdulás a tervezett rockkoncert helyett éles politikai tiltakozássá vált.
Bono közölte: a levélről csak a Medvegyevnél tett látogatása után értesült, különben bizonyosan felhozta volna a kérdést az elnöknek.
Az énekes a Luzsnyiki környékén történtekre csütörtök délelőttig nem reagált.
A szerdai koncert, amely egyik állomása volt a U2 fennállásának 20. évfordulójához időzített és 12 albumát népszerűsíteni hivatott, háromévesre tervezett 360 fok című turnéjának, 60 ezer főnyi közönséget vonzott.

Ajánlott tartalom

A vegyes műanyag palackhulladék kezelésére is van megoldás

A különböző anyagból készült műanyag palackok egyvelegének újrahasznosításával kísérletezik az egyik idei műegyetemi Akadémiai Ifjúsági Díjas kutató.