Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Túlhevülhet az eső miatt a napelem
Tudj meg többet: Napenergia

Túlhevülhet az eső miatt a napelem

Világszerte többmilló napelemet szerelnek a háztetőkre, ám rendszeres tisztításukról ritkán gondoskodnak. A NASA szilícium-völgyi Ames Kutatóközpontjának egyik projektje éppen ez: megvizsgálni, hogy az időjárás miként hat a napelemek teljesítményére 5, 15, 20 év leforgása során.

Az intézet tetején elhelyezett napelemek mindegyikéből kábelek vezetnek egy központi kijelzőhöz, amely az egyes panelek teljesítményét mutatja. A kijelzőn a legtöbb lámpa zölddel világít, de van néhány piros is: ezek túlmelegedési kockázatot jeleznek az adott panelen.

Célunk feltárni, hogy milyen folyamatok vezetnek a teljesítménycsökkenéshez – mondja Abraham Ishihara, a Carnegie Melon Egyetem szilícium-völgyi kampuszának munkatársa. — Még keveset tudunk a napelemek elöregedéséről, pedig ez létfontosságú ismeret, elvégre telepítésük hosszú távú befektetés.”

A túlhevülés az egyik fő károkozó

Előfordul, hogy a panel egyes részei 100 Celsius-fok fölé hevülnek. Amennyiben ez huzamosabban előfordul, tartós károsodáshoz vezethet.

Gyakran valamilyen odatapadt szennyeződés (madárpiszok, falevél) miatt a panel egyes részei eltérő energiát adnak le, és hosszú távon ennek is kedvezőtlen hatása lehet az egész berendezés kapacitására.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Miért jó hulladékból házat építeni?

Erre a kérdésre az elsődleges válasz, hogy azért jó, mert így az „építési alapanyag” már nem tekintendő hulladéknak, hisz hasznos feladatot lát el, és ezzel ismét funkciót kap.