Tükörben a Világ – Szentes

Egy földgömb, melyen kézzel tapintható az erdők fogyatkozása. Egy kockás terítő, melyről választhatunk hazai és tengerentúli paprika közül. Egy grafikon, mely az égbe szökve példázza a túlnépesedés mértékét… A Tükörben a Világ kiállítás mindezekkel arra tesz kísérletet, hogy művészi igénnyel mutassa be az ember és a természet viszonyát.

A szentesi Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban (Kossuth tér 1.) 2010. szeptember 1-21-ig mindennap 8.00 – 18.00 óra között (szombat-vasárnap kivételével) ingyenesen látogatható a „TÜKÖRBEN A VILÁG” kiállítás.

Mire is van szüksége egy embernek, és ennek milyen hatása van környezetére?
 A kiállítás alkotói e kérdésre válaszul tíz izgalmasan berendezett szobát álmodtak meg. A szobák mindegyike kapott egy nevet: Tudás. Túlélés. Választás. Alkotás. Identitás. Pihenés. Biztonság. Szeretet. Álom. Részvétel.
A szobákban megjelenített példák megmutatják, hogy a boldogságot sokféle módon
keressük, de minden egyes lépésünk kihat a természetre és embertársaink életére is. A Szeretet szobában például az ajándékozás kerül górcső alá. Akinek elege lett a fogyasztói társadalom felesleges dorbézolásából, az itt hulladék alapanyagból készíthet ajándék füzetet, vagy kényeztető utalványt tölthet ki szeretteinek címezve.
Extrém lábbelik is fellelhetőek a tárlaton, melyek nem sétálásra szolgálnak, hanem az ökológiai lábnyom elvont fogalmát szemléltetik, igazán látványos és tapintható formában.

A „Tükörben a Világ” kiállítás ünnepélyes megnyitójára tisztelettel meghívjuk! 2010. szeptember 1-én (szerda) 14.00 órakor találkozunk a Megyeháza Dísztermében.


A kiállítást megnyitja Szűcs Lajos, Szentes város alpolgármestere.

A kiállítás célja a fenntartható fejlődés ösvényének felkutatása; annak a bemutatása, hogy az emberiség jelen szükségleteinek kielégítése hogyan lehetséges a környezet és a természeti erőforrások jövő generációk számára történő megőrzésével együtt.
A látogatók számos alternatívával találkoznak a tárlat során, melyekből a kiállítás végére érve kedvükre választhatnak, mire fognak odafigyelni a későbbiekben: hulladékcsökkentés, tudatos vásárlás, környezetbarát közlekedés. Az ingyenesen megtekinthető kiállítás megtekintésére meghívjuk Szentes város és környéke polgárait, általános és középfokú intézményeinek pedagógusait, tanulóit, a helyi civil szervezeteket, és széles körben tájékoztatjuk az országos és helyi médiát.

Szentes városa több alkalommal is lelkes házigazdája volt olyan környezetvédelmi szemléletformáló programoknak, amelyek vonzották nemcsak a város, hanem a környező települések lakóit is (Hulladékból termék c. kiállítás, ÖKO-Pack Játszóház).
Mivel ez a kiállítás a tanév kezdetekor indul őszi körútjára, úgy gondoljuk, hogy a most Szentes városában nyíló kiállításunk számára megfelelő időpontot és méltó helyszínt találtunk üzenetének célba juttatásához is.

A sikeres rendezvény érdekében több szentesi szervezet is összefogott. A Szentesi Művelődési Központ helyet biztosított, a Városellátó Intézmény tárlatvezetéseket vállalt, a helyi médiumok pedig folyamatosan tájékoztatják a lakosságot. A kiállítást még aktuálisabbá teszi majd a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, hiszen a megnyitón a Szentes környéki természeti értékekről hallhatunk, a kiállításon pedig védett növényeket és állatokat tekinthetünk meg fényképeken.

 

A „Tükörben a Világ” kiállítás szorosan kapcsolódik az Európai Mobilitási Hét programjához és a szeptember 18-i szentesi Térfesztivál programjához is! A kiállítás alkalmából ÖKO-Pack Játszóházzal és Műhely a szemétdombon programmal várjuk az érdeklődőket, ahol frappáns kérdések, környezettudatos ajándékok és izgalmas kézműves foglalkozások kerülnek terítékre. Szeptember 18-án pedig, délután 17.00 órai kezdettel rendhagyó tárlatvezetés indul a Megyeházán, ahol a Tükörben a Világ kiállítás alkotói kalauzolják körbe a környezettudatos érdeklődőket!


További információ:
Sajtókapcsolat: Hankó Gergely, tel.: 70/24-96-113; e-mail: gergely@okopack.hu és Jagodics Edit, e-mail: tukorbenavilag@zofi.hu
Az előzetesen bejelentkező iskolai osztályok számára térítésmentes tárlatvezetést biztosítunk.
Időpont egyeztetés: Bedőné Kőrösi Piroska 30/30-49-114, e-mail: tukor@okopack.hu

Ajánlott tartalom

Folytatódik a Kölcsönkapott levegő program

A Kölcsönkapott levegő egy tavaly indult program, amelynek célja, hogy megismertessük a fiatalokkal ezt a láthatatlan közeget, amely az egészséges élet része - mondta az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a programindító sajtótájékoztatón.