Tükörben a Világ kíállítás és programsorozat

Budapesten, az Iparművészeti Múzeumban, 2010. április 14. és május 16. között ingyenesen megtekinthető kiállítás egy felfedezőút, mely színes, kacskaringós víziókkal és temérdek játékkal várja az érdeklődőket.

A kiállítás fő erőssége, hogy izgalmas és könnyen fogyasztható, így az eddig szűk szakmai körben megfogalmazott gondolatokat juttatja el a látogatókhoz.  Ezt segíti a művészi igénnyel kidolgozott vizualitás, a kreatív ötletek hada, a közérthető tálalás. A Föld egyes országainak ökológiai lábnyomát például meghökkentő külsejű cipők szemléltetik. Az élelmiszerkilométerekről egy gusztusosan megterített asztal mesél, a tányérból ránk kacsint egy számológép, melyen kiszámolhatjuk, hány kilométert utazott reggelink a földtől az asztalig. Az interaktív játékok sorában szerepel egy óralap, amire berajzolhatjuk, mivel töltjük el napjainkat. A szeretetünk kifejezéséről szóló kuckóban lehetőség nyílik „környezetbarát” ajándékok elkészítésére – itt félig használt füzetet vagy személyre szóló kényeztető utalványt lehet alkotni.

A Tükörben a Világ kiállítás ünnepélyes megnyitója 2010. április 13-án 17:00 órakor lesz az Iparművészeti Múzeum földszinti galériáján. Ezt követően bő egy hónapon át színes programokkal, szakmai konferenciával, filmvetítéssel, koncerttel várják a látogatókat. A kiállítással párhuzamosan üdítő tavaszi időtöltést kínálnak a vasárnapi Kreatív Piknikek, ahol a biciklijavítástól kezdve a madárbarát kertészkedésig lehet elsajátítani érdekes praktikákat.

2010. április 20-án lesz a „Jövőkereső” konferencia, amelyet a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanáccsal, a kiállítás fő szakmai támogatójával együttműködve szerveznek. 

A Tükörben a Világ csapatot a Zöld Fiatalok és a Cellux Csoport alapította; 2006 óta tartanak a globalizáció témáját feldolgozó interaktív foglalkozásokat gyerekeknek és fiataloknak. Üzenetük: az ember cselekvő lény, aki a szűkebb-tágabb világ történéseinek nem passzív elszenvedője, hanem kreatív alakítója.

A kiállítás főtámogatója, az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. már évek óta kiemelkedő kommunikációt folytat a környezetvédelmi szemléletformálás területén, és különösen fontosnak tartja a fenntartható alternatívák bemutatását.

Idézet a kiállítás üzenetével egybecsengő, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács által kidolgozott Jövőkereső zárószavából:

„Egyet kell értenünk abban, hogy változásokra van szükség. Ma már nem elég javítgatni egy rosszul felállított társadalmi-gazdasági keretrendszert, hanem azt a fenntarthatóság elvei szerint újra kell alkotni. A legfontosabb változásnak szemléletünkben és értékítéletünkben kell bekövetkeznie.

Ma még úgy véljük, hogy erőnk, boldogulásunk a pénztől, a technikától származik. Növekedni szeretnénk, több pénzt, több technikát akarunk, hogy megoldjuk azt, amit a pénz és a technika megszerzése közben problémaként hátrahagytunk. Ma már látnunk kell, hogy a még több, a még nagyobb hajszolása zsákutca. Sorsunk a társadalomhoz és a természethez köt bennünket. A társadalom boldogulásának az alapja pedig a hit, a kölcsönös szeretet, a nagylelkűség, egymás tisztelete és megbecsülése, az egymással és a társadalom intézményeivel szemben tanúsított bizalom, az egyén boldogsága és megelégedettsége.”
További információ:
www.tukorbenavilag.hu

Sajtókapcsolatok:
Hankó Gergely, tel.: 70/24-96-113; e-mail: gergely@okopack.hu és
Jagodics Edit, e-mail: tukorbenavilag@zofi.hu

Az előzetesen bejelentkező iskolai osztályok számára térítésmentes tárlatvezetést biztosítunk.
Időpont egyeztetés: Bedőné Kőrösi Piroska 30/30-49-114, e-mail: tukor@okopack.hu

Ajánlott tartalom

Feleslegessé vált mobiltelefonokat gyűjt az Auchan

Az Auchan Magyarország is csatlakozik ahhoz az akcióhoz, amelynek célja, hogy minél több, már nem használt mobilkészüléket, GPS-t, tabletet és ezekhez használt töltőt, kábelt gyűjtsenek vissza a magyar háztartásokból, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot - közölte a vállalat hétfőn az MTI-vel.