Tüdős csigagigászokkal ellenőrzi a légszennyezettséget egy orosz szemétégető

Saját állítása szerint afrikai óriáscsigákkal ellenőrzi egy orosz hulladékártalmatlanító cég a levegő minőségét szennyvíztisztítója és szemétégetője közelében.

A Vodokanal nevű szentpétervári cég bejelentése szerint 20 centire is megnövő Achatina csigákkal teszteli a légminőséget. Azért esett ezekre az állatokra a választása, mert tüdővel lélegeznek, akár az emberek, és olyan a csigaházuk, amelyre eszközöket erősíthetnek anélkül, hogy ártanának az állatnak. A cég “csigazsűrije” hattagú, mindegyikre kis szívmonitort és mozgásérzékelőket szereltek, és ha a csigák füstöt szívnak be, azt azonnal jelzik a műszerek. Minderről Okszana Popova, a Vodokanal szóvivője számolt be az AFP-nek.

A hírügynökség megszólaltatta a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet szentpétervári irodájának vezetőjét. Dmitrij Artamonov kétli, hogy valóban csigákkal ellenőrizné a légminőséget a Vodokanal.
“Nem tudom, hogy kaphatnak-e rákot csigák, de ha igen, az egyrészt nem azonnal fog megtörténni, másrészt sosem tudnánk meg a Vodokanaltól” – mondta Artamonov, megjegyezve, hogy tavaly vízmintát szeretett volna venni a Greenpeace a cég “termékéből”, ám a vállalat elutasította a kérés teljesítését.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.