Trump mellett is fejlődhet a megújulóenergetika

Nem csendesedik a Trump megválasztása okozta vihar a megújuló- és a szénenergia-termelés kapcsán.

Az Egyesült Államok elnökévé választott republikánus politikus a megválasztása előtt azzal kampányolt, hogy újra felhozná a fosszilis energiatermelést, és azt sem rejtette véka alá, hogy ezeknek tervek megvalósítása a megújulóenergetika kárára menne. Az iparágban dolgozók száma azonban csaknem ötszöröse a szénenergia-iparban dolgozókénak, emellett a termelési hatékonyság is megújulók mellett szól. A megújulóenergetika zászlóvivői alapvetően abban látják a problémát, hogy Donald Trump nem hisz a globális felmelegedésben, ezért a fosszilis energiatermelést nem hogy károsnak, de hatékonyabbnak találja az ingadozó időjárásfüggő energiatermelési megoldásoknál, mint a szélenergia, vízenergia, vagy napenergia. Megújuló-ellenes stratégiája ellen szól azonban, hogy az utóbbi években jelentősen növekedtek a megújulóenergetikai kapacitások az Egyesült Államokban, működésük pedig hatékonynak bizonyult:

• a megújulóenergetikai létesítések összkapacitása: 2015-ban: 64%, 2014-ben: 52%
• a napelemes egységek termelése 35,8 %-kal növekedett a 2014-ös értékekhez képest
• a szélturbinák termelése 5,1 %-kal nőtt az egy évvel korábbi értékekhez viszonyítva

Egyesek szerint az a tény, hogy mintegy 300 ezer ember dolgozik jelenleg Amerikában a megújulók iparában, már elegendő fegyvertény ahhoz, hogy Trump ne vegye semmibe a megújulóenergetikát. Ez a szám ötször nagyobb, mint amit a fosszilis-energiaiparban dolgozók tesznek ki. A választások előtti stratégiák alapján nem nyugodhatnak meg a megújulóenergetikában érintettek, ugyanis 2030-ra Trump tervei szerint a 200 gigawattot sem éri el a megújulók összkapacitása, míg Clinton stratégiájában közel 300 gigawattos megújulóenergetikai kapacitás kapott volna helyet. A kampányidőszakban tervezett stratégia és annak megvalósulása azonban nagyban eltérhet, ugyanis Trump esetében nem volt elsődleges cél, hogy megnyerje magának a megújulóenergetika képviselőit. A jelenlegi energetikai trendek azonban olyan volumenű változást mutatnak, hogy egy olyan nagyhatalom, mint az Egyesül Államok, nem engedheti meg magának azt, hogy kizárólag a szénalapú energiatermelést támogassa. Emellett az iparágban dolgozók száma folyamatosan növekszik, ami tovább növeli az iparág jelentőségét az országban, írja a smartinvest.hu.

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.