Trump kilépteti Amerikát a párizsi klímaegyezményből

Donald Trump amerikai elnök meghozta a döntését a párizsi klímaegyezményről: az Egyesült Államok kilép a klímaváltozás elleni globális összefogást szentesítő megállapodásból.

Elit klubhoz csatlakoznak az amerikaiak: rajtuk kívül csak összesen két olyan ENSZ-tagország van, amely nem része a párizsi egyezménynek: Szíria és Nicaragua. „Minden nap ennek az országnak a nagyszerű embereiért harcolok” – mondta Trump a Fehér Ház Rose Gardenjében magyar idő szerint fél tízkor kezdődő sajtótájékoztatóján, majd bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép a párizsi egyezményből. Azt is elmondta, hogy új tárgyalásokat kezdenek arról, hogy majd részt vegyenek vagy az átalakított párizsi egyezményben, vagy egy másik olyan megállapodásban, ami „igazságos az Egyesült Államokkal szemben.” Mint mondta, meglátják, hogy sikerül-e, ha igen, „az nagyszerű lesz, de ha nem, az is rendben van.” Trump azt mondta, hogy nagyon fontosnak tartja a környezetvédelmet, de nem tud támogatni egy olyan megállapodást, ami túl drága az Egyesült Államoknak. Szerinte az egyezmény Kínának és Indiának kedvez az Egyesült Államok kárára.

Szerinte más országok azért örültek az Egyesült Államok részvételének, mert az kedvezőtlen volt az amerikaiaknak. Arról is beszélt, hogy mennyi munkahelyet veszítenének el a párizsi egyezmény alapján, mielőtt hozzátette, hogy mennyire szereti a szénbányászokat. Megígérte, hogy újranyitnak bányákat Nyugat-Virginiában és Pennsylvaniában. Azért választottak meg, hogy Pittsburgh polgárait képviseljem, nem Párizsét – mondta.  Trump szerint a kilépésük Amerika gazdasági érdekeit szolgálja, és nem sokat számít a klímaváltozás szempontjából. Szerinte a döntéstől függetlenül elnöksége alatt az Egyesült Államok a világ legkörnyezetbarátabb országa marad. A Trump-kormányzat azt állította, hogy a nem az egyezményben vállalt kötelezettségeket már azonnal felmondják, de az egész folyamat 2020-ig eltart majd, és várhatóan nem sokkal az akkori elnökválasztás előtt fejeződhet be, írta az index.hu. 

Ajánlott tartalom

A vegyes műanyag palackhulladék kezelésére is van megoldás

A különböző anyagból készült műanyag palackok egyvelegének újrahasznosításával kísérletezik az egyik idei műegyetemi Akadémiai Ifjúsági Díjas kutató.