Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / Trump beszántja a NASA klímakutató-központját

Trump beszántja a NASA klímakutató-központját

Meg fogják vonni a költségvetési támogatást az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Földdel kapcsolatos kutatásaitól, miután Trump elnök hivatalba lép – mondta a Guardiannak a megválasztott elnök egyik fontos tanácsadója, Bob Walker.

„Azt gondolom, szükséges dolog az éghajlatkutatás, de erősen átpolitizált terület lett, ami aláássa a kutatók munkáját. Trump úr döntései erős tudományos alapokon nyugszanak majd, nem az átpolitizált tudomány alapján.”
Walker azt is hozzátette, hogy „nincs szükség politikailag korrekt éghajlatkutatásra”, bármit is jelentsen ez. A tanácsadó beígérte, hogy a most futó programokat nem számolják fel, ez nem is lenne lehetséges, de minden korábban felvázolt tervet törölnek. A NASA-t pedig kizárólag az űrkutatás felé orientálják. A jövő évi amerikai költségvetés szerint a NASA földi kutatásaira 2 milliárd dollár, az űrkutatásra 2,8 milliárd menne. Trumpék az előbbit teljesen visszanyesnék – így viszont sokkal kevesebb erőforrás lenne az utóbbi ezer év legnagyobb felmelegedésének tanulmányozására. A NASA klímakutató részlege – köztük a NOAA – a legelismertebb és a legjobban felszerelt a világon, a műholdhálózat adatait az egész világon mindenfelé használják kutatók, ezért az egész emberiség ismeretei fogják megszenvedni a változást. Ez persze nem lehet nagy újdonság, Trump korábban a kínaiak által terjesztett kamunak tartotta az ember által okozott éghajlatváltozást, és többször elmondta, hogy amint teheti, fel fogja rúgni a párizsi klímaegyezményt, írja a 444.hu.

Ajánlott tartalom

Vízerőműveket állítanak le Kínában a veszélyeztetett óriásszalamandra megóvására

A Kína középső részén fekvő Hunan tartományban 34 vízerőmű működését állították le, és 10 duzzasztógátat bontottak le egy rezervátumban az elmúlt két évben annak érdekében, hogy megóvják az ott élő óriásszalamandrákat, amelyeket a kihalás veszélye fenyeget - jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.