Trópusi vihar sújtja a Fülöp-szigeteket

Kilencen vesztették életüket és több mint százezer falusi kényszerült otthona elhagyására a Fülöp-szigetek északkeleti részén vasárnap, miután lecsapott az idei év második trópusi vihara a területre.

A 85 kilométer/órás szelet 100 kilométer/órás széllökések kísérik, és a nagy mennyiségű csapadék miatt földcsuszamlások alakultak ki, megáradtak a folyók. Több városban megszakadt az áramszolgáltatás, helyenként pedig elővigyázatosságból kapcsolták ki az áramot. Ingázók ezrei rekedtek kikötőkben, mert nem járnak a komphajók. Országutakat is lezártak, és több belföldi légi járatot töröltek. Balatan városban földcsuszamlás temetett el egy házat, itt hárman haltak meg, köztük egy csecsemő. Négy ember vízbe fulladt, egyet halálos áramütés ért, egy teherautó sofőrje pedig közlekedési balesetben vesztette életét. A hatóságok már szombaton megkezdték a Mayon vulkán közelében élő falusiak kitelepítését. A tűzhányó lejtőit több tonna hamu borítja, és sokan emlékeznek még a 2006-os évre, amikor teljes falvakat temettek el a sár- és iszaplavinák, több mint 1600 ember halálát okozva. Sokan csak vasárnap hagyták el otthonaikat, miután a folyók áradni kezdtek.  A meteorológiai előrejelzések szerint az északnyugati irányba haladó vihar a héten elhagyja az országot.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.