Trópusi pillangók repkednek a szegedi Kultúrpalotában

Több tucatnyi hatalmas trópusi lepke repked a szegedi Móra Ferenc Múzeum egyik termében felállított lepkeházban; a színpompás rovarokat a nagyközönség A pillangók zöld szigete és egyéb hatlábú csodák című, csütörtökön nyíló tárlaton láthatja majd.

Gaskó Béla, a közgyűjtemény igazgatóhelyettese a kiállításról kedden tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a pillangók bábok formájában a tajpeji állatkertből érkeztek a Tisza-parti városba. A szegedi Kultúrpalota egyik termében igyekeztek a rovarok élőhelyéhez, a tajvani klímához hasonló körülményeket kialakítani.

A teremben így 25-30 fok van, a levegő relatív páratartalma pedig 60 százalék fölötti. A vékony hálóval borított lepkeházban pedig – ahova majd a látogatók is bemehetnek, hogy testközelből ismerkedjenek meg a 10-15 különféle fajhoz tartozó trópusi rovarokkal – olyan, a szegedi egyetemi füvészkertből érkezett növények kaptak helyet, amelyek hasonlítanak a tajvani flórára.

A pillangók a bábból történő kikelésük után csupán három hétig élnek, így a július 4-ig látható tárlatra kéthetente új szállítmány érkezik – tudatta a biológus.
Bár a lepkeház ígérkezik a tárlat legizgalmasabb részének, a múzeum számos más érdekességgel is várja a vendégeket. Látható lesz a Magyar Természettudományi Múzeumnak a rovarvilágot rendszertani kategóriák szerint bemutató vándorkiállítása, rovarokat ábrázoló természetfotó-tárlat, az egyik teremben pedig foglalkoztatót alakítanak ki, ahol a gyerekek makettek segítségével ismerkedhetnek az ízeltlábúakkal.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.