Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Állatvédelem / Trópusi esőerdő Győrben

Trópusi esőerdő Győrben

Egzotikus látványossággal gazdagodik Győr, szombaton nyílik a trópusi esőerdők élővilágát bemutató központ a belvárosban.

A 16. századi Füles-bástyát, valamint a hozzá tartozó kazamatát újították fel és tették alkalmassá az ökológiai élőhely bemutatására. A nettó 150 millió forintos projektet az Európai Unió és a magyar állam 126 millió forinttal támogatta. A teljes beruházási összeg 85 százalékát a nyugat-dunántúli operatív program keretében nyerte el a Xantus János Állatkert Közhasznú Nonprofit Kft. – mondta Andréka György igazgató a szerdai sajtóbemutató alkalmából az MTI-nek.
A kiállítás fő attrakciója és egyben Magyarország legnagyobb aquaterráriuma az a 18 méter hosszú, csaknem 200 köbméteres őserdei élőhely, amely bepillantást nyújt az Amazonas vízgyűjtő területének gazdag élővilágába. Az aquaterrárium mintegy száz állatfajnak, köztük sárga anakondának, pápaszemes kajmánnak, törpe selyemmajomnak ad otthont. A kazamata felújítását úgy végezték, hogy régi falait megőrizték, amelyeken jól láthatók az átalakítások nyomai. A műemléki környezetben a győri vár történetéről is képet kapnak a látogatók. A rekonstrukciót követően interaktív közösségi teret, kutatótermet és foglalkoztatót is berendeztek, ahol óvodások és iskolások bővíthetik biológiai ismereteiket. A programokat azonban úgy állítják össze, hogy a közösségi térben a hétvégenként érkező családok felnőtt tagjai is találjanak maguknak kellemes időtöltést. A fejlesztéssel a város turisztikai vonzerejét szeretnék növelni.

Ajánlott tartalom

Betétdíjas üvegvisszaváltó rendszer jöhet?

A betétdíjas üvegvisszaváltási rendszer bevezetésének lehetőségéről szóló kutatás eredménye szerint a megkérdezettek jelentős része a visszaváltó automaták elhelyezését támogatja, melyeket elsősorban nagyáruházakban látnának szívesen - hangzott el hétfőn a veszprémi Pannon Egyetemen a kutatás eredményeit bemutató rendezvényen.