Toyota Yaris Hybrid-teszt

Kicsi, de praktikus, állítólag takarékos is tud lenni, és az ára még ott mozog, hogy ne mondjon kapásból nemet rá az ember, ha egy hasonló méretű dízelben gondolkozik. Kipróbáltuk a legolcsóbb és legtakarékosabb hibridet.
Mi ez, és mi az újdonság benne?

A Toyota nem viccelt, amikor néhány éve bejelentette, hogy 2020-ra mindegyik modelljéből lesz hibrid változat is. Ha az eleve hibridnek készült Priust nem számoljuk, akkor a sort az Auris kezdte az európai kínálatban, legutóbb pedig a Yaris hibrid futott be. Amíg azonban az Aurisba csak utólag építették a hibrid technikát, a Yarist már eleve úgy tervezték, hogy a lehető legkevesebb kompromisszum árán legyen képes elnyelni a hibrid hajtáslánc helyigényes tartozékait, ami jelen esetben egy elektromos motort, néhány méter kábelt és egy sporttáskányi akkumulátort jelent. Az előrelátó tervezésnek köszönhető, hogy az akkuk nem a csomagtartóból vesznek el értékes helyet, hanem észrevétlenül lapulnak a hátsó ülések alatt, aminek az az előnye is megvan, hogy alacsonyabbra került a súlypont.

Hogy néz ki?
Ahhoz képest, hogy diétára fogták, a hibrid Yaris sokkal dögösebben néz ki egy pusztán benzint vagy gázolajat faló rokonánál. Nem történt sok változtatás, mégis az új, LED-ekkel megszórt fényszórók és lökhárítók pont annyit javítottak az összképen, mint némi photoshopos utómunka egy Liptai Claudia címlapfotón – sokkal kívánatosabb lett a végeredmény. Bár a Yaris hazai bemutatóján nem győzték hangsúlyozni, hogy ez az új forma már határozottan unisex, és a férfiakat is célba vették, reprezentatívnak egyáltalán nem nevezhető felmérésem szerint az új Yaris továbbra is elsősorban a nőknek jön be, nekik viszont nagyon, különösen ezzel a körömlak-bordó színnel.

Műszaki tartalom
Hogy alacsonyan tudja tartani a hibrid Yaris árát, a Toyota körbenézett a raktárában, és előkotort néhány jól bevált darabot. Így kerülhetett a hibrid Yaris elejébe a második generációs Prius 1,5 literes benzinmotorjának egy tovább csiszolt változata 75 lóerővel és 111 newtonméteres nyomatékkal. Még mielőtt valaki megijedne ezektől a számoktól, ez a motor Atkinson-ciklus szerint működik, tehát nem a csúcsteljesítményre, hanem az alacsony fogyasztásra hangolták. A hiányzó kakaót egy 61 lóerős villanymotor kompenzálja szép kövér nyomatékkal (169 Nm), amit már az elindulás pillanatától le tud adni. Mint minden Toyota-hibrid, ez is automata váltót kapott, egy fokozatmentes CVT-t, amely viccesen hergeli a kis benzinmotort, de erről egy kicsit később.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A BMW Group tervezőmérnökei bemutatják a Neue Klasse minden érzékszervet átható élményét

A milánói Salone del Mobile dizájnhét keretében a müncheni központú vállalatcsoport reflektorfénybe gurítja a jövő holisztikus vízióját.