Toyota Yaris hibrid vagy Honda Jazz hibrid

Melyik lesz a nyertes a két népszerű hibridautó közül?

A kompakt hibridautók között két modell emelkedett ki, mint a legkedveltebb, ezeket hasonlítjuk most össze. Mind a Toyota, mind a Honda gyártott már nagyobb karosszériájú hibrid meghajtású autókat, a két japán gyártó most a kompakt autók piacán is versenybe száll egymással. A Honda dobta piacra először a Jazz hibridet tavaly, a Toyota, a piacvezető a hibrid meghajtású autók szegmensében pedig ezután vezette be a Yaris hibridet. A tesztelt modellek a Yaris Dynamic és a Jazz Hybrid Luxury, az előbbi listaára 18,500 euró, az utóbbié pedig 20,250 euró. Teljesítmény szempontjából a Yaris hibridje csupán két lóerővel vezet a Honda modellje előtt 100 lóerővel. Súlyuk is nagyjából megegyezik, mindkét autó nagyjából 1,1 tonnát nyom.
honda jazz

Ahol komoly különbségeket láthatunk, az fogyasztás, ugyanis míg a Yaris 3,5 litert fogyaszt százon, addig a Jazz átlaga 4,5 liter. Ez a mai benzinárak mellett talán a Toyota kocsijának legfontosabb előnye. A Honda 1300 köbcentis motorja miatt végsebessége is 165 km/h marad, míg a Toyota valószínűleg kétszáz köbcentivel nagyobb motorja miatt 175 km/h-ra is képes. Szén-dioxid kibocsátásban is veri a Yaris a Jazz-t, előbbinek 79 g/km, utóbbinak pedig 104 g/km. Hibridautók iránt érdeklődők számára ez is fontos szempont lehet. Kiegészítők szempontjából az olcsóbb Yaris a Prius fedélzeti rendszerét örökölte, mely egy központi képernyőn jelzi ki az autó összes fontosabb adatát valós időben. A Jazzbe egy kisebb LCD képernyőt építettek, mely mutatja az akkumulátor töltöttségét. Raktérből a Jazz rendelkezik többel, 300 literrel a Yaris 286 literes csomagterével szemben. A fentiekből is kitűnik, hogy a legfontosabb kategóriákban a Yaris a nyertes. Kevesebbet fogyaszt, környezetbarátabb, és még olcsóbb is.

yaris

Ajánlott tartalom

A BMW Group tervezőmérnökei bemutatják a Neue Klasse minden érzékszervet átható élményét

A milánói Salone del Mobile dizájnhét keretében a müncheni központú vállalatcsoport reflektorfénybe gurítja a jövő holisztikus vízióját.