Továbbra is szabad a jegesmedvék testrészeivel való kereskedelem

Kanadai, norvég és grönlandi ellenállásra elutasították csütörtökön azt a javaslatot, amely megtiltotta volna a jegesmedvék bundájának, fogainak és karmainak nemzetközi kereskedelmét.

Erről a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény (CITES) 175 aláíró országa döntött csütörtökön Dohában, Katar fővárosában.
A többek között az Egyesült Államok által is támogatott, tiltást sürgető javaslat arra hivatkozik, hogy a szabad kereskedelem által ösztönzött vadászat csak tovább tetézi a globális felmelegedés miatti élőhelyveszteség veszélyét. Egyes becslések szerint 2050-re a jelenlegi 20-25 ezres jegesmedve-populáció kétharmada eltűnhet az északi-sarkköri területek olvadása miatt.

A Kanada, Norvégia és Grönland vezette ellenzői kör ezzel szemben azzal érvelt, hogy a kereskedelem jelentette veszély minimális, a vadászat pedig létfontosságú az őslakos közösségek fennmaradása szempontjából. Kanada arra is hivatkozott, hogy a nemzetközi kereskedelem az országban élő jegesmedvék mindössze két százalékát érinti, és a hatóságok szigorúan ellenőrzik a piacot.
“Kétség sem férhet hozzá, hogy folytatni kell a jegesmedvék fennmaradását célzó törekvéseket. Kanada célja is a jegesmedvék hosszú távú túlélése … Ugyanakkor Kanada úgy véli, hogy a javaslatot nem támasztják alá a tények” – fogalmazott Basile Van Havre kanadai tárgyaló.
Frank Pokiak, a kanadai őslakosok egyik vezetője elmondta, hogy a sarkvidéki közösségek nemzedékek óta vadásszák a medvét húsa és bundája miatt. Hangsúlyozta, hogy fenntartható módon vadásznak, s ezt folytatni fogják, akár születik nemzetközi tiltás, akár nem.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) már a globális felmelegedést tekinti a jegesmedvék túlélését leginkább fenyegető tényezőnek, mivel a jégborítás olvadása folyamatosan csökkenti a medvék élőhelyét. A szervezet szerint amennyiben a jelenlegi klímatrendek folytatódnak, a jegesmedve száz éven belül jelenlegi élőhelyének legnagyobb részéről teljesen kipusztulhat.
A rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy a jegesmedvetestrészek kereskedelme bővült az 1990-es évek eleje óta. A CITES adatai szerint 1992 és 2006 között több mint 31 ezer élő medvét, tetemet, vagy testrészt exportáltak világszerte 73 országba. A legnépszerűbb exportcikk a bunda, a legnagyobb kibocsátó pedig Kanada volt.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.