Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / További egymilliárd forintot fordíthat a kormány ár- és belvízvédelemre

További egymilliárd forintot fordíthat a kormány ár- és belvízvédelemre

Az ár- és belvízi védekezésre eddig lekötött 824 millió forinton túl további 1 milliárd 5 millió forint állami forrás elkülönítését kezdeményezi majd a szerdai kormányülésen Szabó Imre környezetvédelmi miniszter.

A zöldtárca vezetője kedden sajtótájékoztatón elmondta: a vízügyi igazgatóságok felkészültek a védekezésre, a kormány pedig biztosítja a szükséges forrásokat. Jelenleg csaknem 900 vízügyi szakember vesz részt a védekezésben.
Szabó Imre arról számolt be, hogy jelenleg a belvíz okozza a nagyobb problémát, hiszen az elmúlt időszakban jelentős ütemben, 114 ezer hektárra nőtt az elöntött terület, melyből 58 ezer hektár a vetésszántó.
Elsősorban a Bodrogközben, Felső-Szabolcsban, Közép- és Dél-Alföldön, valamint a Körösök vidékén alakultak ki nagyobb elöntések. Belvízvédelmi készültség az ország területének 30 százalékán van.

Folyóinkon jelenleg 675 kilométeres szakaszon van érvényben árvízvédelmi készültség – mondta a miniszter. Harmadfokú készültség a Zagyva alsó szakaszán – Jásztelek és Szászberek között -, valamint a Tápión van érvényben, összesen 100 kilométeres hosszban.
Szabó Imre megjegyezte, vízminőségi kárelhárítási munkára is szükség van a magas vízállású folyók által sodort hulladékok miatt. Tiszabecsnél például a folyó percenként 40-50 darab műanyag flakont sodor magával az ukrán vízgyűjtő területről.

A folytatódó enyhülés hatására további belvízi elöntések várhatók, az előrejelzések szerint legközelebb március közepén – mondta Szabó Imre. A tavaszi belvízkárok megelőzésére intézkedési terv készült, melynek keretében a vízügyi igazgatóságok felmérték a legkritikusabb helyeket és megkezdik a szükséges beavatkozásokat – tette hozzá a miniszter.
Hétfőn felállt az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT), melynek feladata, hogy központilag irányítsa az ár- és belvízvédelmi felkészülést.

Ajánlott tartalom

Betétdíjas üvegvisszaváltó rendszer jöhet?

A betétdíjas üvegvisszaváltási rendszer bevezetésének lehetőségéről szóló kutatás eredménye szerint a megkérdezettek jelentős része a visszaváltó automaták elhelyezését támogatja, melyeket elsősorban nagyáruházakban látnának szívesen - hangzott el hétfőn a veszprémi Pannon Egyetemen a kutatás eredményeit bemutató rendezvényen.