Tovább él az, aki téli álmot alszik

Az az állat, amelyik a zord időket átalussza, tovább él: bécsi kutatók kiderítették, hogy az emlősök túlélési esélye nemcsak téli álmuk alatt jóval nagyobb, mint aktívan töltött hónapjaikban, hanem egész élettartamukra vetítve is előnyt élveznek az ugyanakkora, de egész évben aktív állatokkal szemben.

Eddig úgy hitték a kutatók, hogy a téli álom kihívást jelent az állatok számára – magyarázta Claudia Bieber, a Bécsi Állatorvosi Egyetem vadbiológusa. A mostani eredmények szerint azonban az állatok kivételesen jól vészelik át a téli álmot, sőt, mi több, nagyobb esélyük van a túlélésre, mint az aktív időszakban. A téli álmot alvók túlélési esélye egész évre vetítve pedig 15 százalékkal magasabb, mint az állandóan aktív, hasonló méretű emlősöké – írja az ORF tudományos hírportálja a Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban megjelent cikk alapján. Különösen igaz ez a kisebb állatokra, például a pelékre. Kutatásukhoz a biológusok korábbi tanulmányok eredményeit értékelték ki. Azt is megtudták, hogy a téli álmot alvó állatoknak az egész életritmusuk is lassabb: később válnak ivaréretté, lassabban szaporodnak, és hosszabb ideig gondoskodnak utódaikról, mint az azonos méretű, de télen is aktív emlősök.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.