Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Állatvédelem / Törvénytelen a védett madarak tojásainak, fészkeinek pusztítása

Törvénytelen a védett madarak tojásainak, fészkeinek pusztítása

A védett madarak fészkei, tojásai és fiókái a kifejlett madarakhoz hasonlóan a törvény hatálya alá esnek, ezért elpusztításuk, a fészkek és fészkelőhelyek engedély nélküli bolygatása törvénybe ütköző cselekedet – hívta fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A természetvédelmi oltalom alatt álló madarakra a költési időszak alatt kiemelt figyelmet fordítanak a hatályos jogszabályok. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a lakosság egy része kevésbé toleráns a velünk együtt élő állatok iránt. Zavarja őket a falusi kakaskukorékolás, a ház előtti gólyafészek és az eresz alatti fecskecsalád, ezért feljelentik az állattartó szomszédot, nyíllal lelövik a gólyákat, légpuskázzák a fecskéket, leverik a tojásos és a fiókás fészkeket – mutatott rá az MME.

Az egyesület szerint sokszor a nemtörődömség, a törvények nem ismerete áll a fecskepusztítás hátterében is. Ennek tipikus esete, amikor az előző évekről ottmaradt építkezési földhalmokat a partifecskék költési időszakában hordják el vagy rombolják le a madarakkal együtt.

“Ha törvénytelen madárpusztítást tapasztalunk, veszélyeztetett fecskefészkekről vagy telepekről szerzünk tudomást, a leggyorsabb megoldás, ha a területileg illetékes zöldhatósághoz, a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez [KÖTEVIFE]) fordulunk. Ez az országos hatósági hálózat köteles és jogosult eljárni minden ilyen bejelentés ügyében” – áll az egyesületnek az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az MME-hez is lehet bejelentést tenni, mivel azonban az egyesület civil szervezetként semmiféle ellenőrzési és hatósági jogkörrel nem rendelkezik, a bejelentéseket csak továbbítani tudja a hatóságokhoz.

Ajánlott tartalom

Újrahasznosítják a fékenergiát a bécsi metróállomásokon

Újrahasznosítják a metrószerelvények fékezési energiáját Bécsben, például az állomásokat is kivilágítják vele.