Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Energiapolitika / Történelmi dilemma előtt a német Zöldek!

Történelmi dilemma előtt a német Zöldek!

Az atomenergia jövőjéről tartanak rendkívüli kongresszust szombaton Berlinben az ellenzékben lévő német Zöldek. A tanácskozás történelmi dilemma elé állítja az atomerőművek betiltásáért három évtizede harcoló pártot, a küldötteknek ugyanis a Merkel-kormány erre vonatkozó határozatát kellene támogatásról biztosítaniuk.

A környezetvédelmet zászlajára tűző párt népszerűsége az utóbbi hónapokban rohamosan növekedett. “Szárnyalását” mindenekelőtt annak köszönhette, hogy a legélesebben bírálta a konzervatív-liberális kormány energiapolitikáját, különös tekintettel arra, hogy a koalíció tavaly ősszel még az atomerőművek működési idejének jelentős meghosszabbítása mellett döntött. A márciusi fukusimai atomszerencsétlenség és a heves németországi tiltakozások nyomán azonban a kancellár és kormánya visszakozásra kényszerült, és úgy határozott, hogy legkésőbb 2022 végéig  bezárják az ország atomerőműveit. Ez az időpont nagyjából egybeesik azzal a dátummal, amelyet a reaktorok bezárásával kapcsolatban annak idején a Gerhard Schröder kancellár vezette szociáldemokrata-zöld kormány célkitűzésként megfogalmazott.

Szakértők szerint teljesült a Zöldek eredeti követelése, és megvalósul az a legfőbb cél, amelyért 30 éve küzdenek. A párt számára most az okoz fejtörést, hogy miként azonosulhat a kormány energiapolitikájával. A koalíció határozatának feltétel nélküli támogatásával ugyanis nemcsak arculatát veszítheti el, de minden bizonnyal magára haragítana több olyan környezetvédelmi szervezetet, amelyek eddig a Zöldekkel együtt harcoltak, a kormányhatározatban előirányzott 2022-es időpontot azonban túl későinek tartják. Ehelyett azt követelik, hogy a 17 németországi atomerőművet legkésőbb 2017-ig zárják be.
A Zöldek elnöksége ennek ellenére azt ajánlja a kongresszusnak, hogy támogassa a merkeli döntést, és hatalmazza fel a parlamenti frakciót annak megszavazására.  Mindez – mint Jürgen Trittin, a Zöldek parlamenti frakcióvezetője egy pénteki interjúban hangoztatta – nem zárja ki, hogy a határozat egyes pontjaival szemben fenntartásokat fogalmazzanak meg. Trittin szerint a támogatás egyáltalán nem jelentene biankó csekket a kormány számára.
Ezt hangsúlyozta pénteki nyilatkozatban Daniel Cohn-Bendit,a Zöldek európai parlamenti frakcióvezetője is, aki szerint az atomenergiáról való lemondás kormányzati elhatározása mégis csak a párt győzelmét jelenti.
Több helyi pártszervezet azonban más véleményen van, és azt képviseli, hogy az erőművek bezárását radikálisabb menetrendhez kell kötni. Elképzelésük szerint a Zöldeknek a 2017-es időpont mellett kellene állást foglalni. Értesülések szerint néhány szervezet arra készül, hogy a Merkel-kormány határozatának támogatását olyan feltételekhez kösse, amelyek aligha lennének elfogadhatóak a koalíció számára.
Felmérések szerint egy nappal a kongresszus előtt minden nyitott, és nem kizárt, hogy a küldöttek  elutasítják az elnökség javaslatát.

Ajánlott tartalom

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát

Az amerikai Ohio államban bezárnak egy már lezárt atomerőműhöz közel fekvő iskolát, mert az intézményben, illetve annak közelében radioaktív anyagokat észleltek.