Történelmi dilemma előtt a német Zöldek!

Az atomenergia jövőjéről tartanak rendkívüli kongresszust szombaton Berlinben az ellenzékben lévő német Zöldek. A tanácskozás történelmi dilemma elé állítja az atomerőművek betiltásáért három évtizede harcoló pártot, a küldötteknek ugyanis a Merkel-kormány erre vonatkozó határozatát kellene támogatásról biztosítaniuk.

A környezetvédelmet zászlajára tűző párt népszerűsége az utóbbi hónapokban rohamosan növekedett. “Szárnyalását” mindenekelőtt annak köszönhette, hogy a legélesebben bírálta a konzervatív-liberális kormány energiapolitikáját, különös tekintettel arra, hogy a koalíció tavaly ősszel még az atomerőművek működési idejének jelentős meghosszabbítása mellett döntött. A márciusi fukusimai atomszerencsétlenség és a heves németországi tiltakozások nyomán azonban a kancellár és kormánya visszakozásra kényszerült, és úgy határozott, hogy legkésőbb 2022 végéig  bezárják az ország atomerőműveit. Ez az időpont nagyjából egybeesik azzal a dátummal, amelyet a reaktorok bezárásával kapcsolatban annak idején a Gerhard Schröder kancellár vezette szociáldemokrata-zöld kormány célkitűzésként megfogalmazott.

Szakértők szerint teljesült a Zöldek eredeti követelése, és megvalósul az a legfőbb cél, amelyért 30 éve küzdenek. A párt számára most az okoz fejtörést, hogy miként azonosulhat a kormány energiapolitikájával. A koalíció határozatának feltétel nélküli támogatásával ugyanis nemcsak arculatát veszítheti el, de minden bizonnyal magára haragítana több olyan környezetvédelmi szervezetet, amelyek eddig a Zöldekkel együtt harcoltak, a kormányhatározatban előirányzott 2022-es időpontot azonban túl későinek tartják. Ehelyett azt követelik, hogy a 17 németországi atomerőművet legkésőbb 2017-ig zárják be.
A Zöldek elnöksége ennek ellenére azt ajánlja a kongresszusnak, hogy támogassa a merkeli döntést, és hatalmazza fel a parlamenti frakciót annak megszavazására.  Mindez – mint Jürgen Trittin, a Zöldek parlamenti frakcióvezetője egy pénteki interjúban hangoztatta – nem zárja ki, hogy a határozat egyes pontjaival szemben fenntartásokat fogalmazzanak meg. Trittin szerint a támogatás egyáltalán nem jelentene biankó csekket a kormány számára.
Ezt hangsúlyozta pénteki nyilatkozatban Daniel Cohn-Bendit,a Zöldek európai parlamenti frakcióvezetője is, aki szerint az atomenergiáról való lemondás kormányzati elhatározása mégis csak a párt győzelmét jelenti.
Több helyi pártszervezet azonban más véleményen van, és azt képviseli, hogy az erőművek bezárását radikálisabb menetrendhez kell kötni. Elképzelésük szerint a Zöldeknek a 2017-es időpont mellett kellene állást foglalni. Értesülések szerint néhány szervezet arra készül, hogy a Merkel-kormány határozatának támogatását olyan feltételekhez kösse, amelyek aligha lennének elfogadhatóak a koalíció számára.
Felmérések szerint egy nappal a kongresszus előtt minden nyitott, és nem kizárt, hogy a küldöttek  elutasítják az elnökség javaslatát.

Ajánlott tartalom

A gázkereskedelemre kivetett vám veszélyezteti az uniós energiaszolidaritást

A határokon átnyúló gázkereskedelemre kivetett német illeték veszélyezteti az Európai Unió energetikai szolidaritását - jelentette ki Kadri Simson energiaügyekért felelős uniós biztos hétfőn Brüsszelben.