Töretlenül halad a közműfejlesztés Derekegyházon

Derekegyház község szennyvízkezelésének fejlesztése újabb mérföldkőhöz ért.

A projekt előrehaladását a viszontagságos időjárás és az elhúzódó belvizes időszak sem akasztotta meg. A 2009 őszén elkezdődött beruházás már 60%-os készültségnél tart és a kivitelezés a tervezett időpontra, 2010. szeptember 30-ra befejeződhet.

Az európai uniós támogatással megvalósuló szennyvízkezelési beruházás 2009 év végén 20%-os készültségnél tartott, de mára már összességében 60%-ról számolhatunk be. A 573 darab lakossági bekötést kiépítették és a település gerincvezetékei is elkészültek. A projekt során létesítendő 20.014 méter szennyvízvezetékből már 17.500 méter a helyére került. Megkezdődött a természetbarát, PMT Bio-korong technológiát alkalmazó szennyvíztisztító-mű helyszínének tereprendezése és a technológia telepítése is megtörténik a nyár folyamán.

A beruházás nemcsak egészségügyi szempontból szükséges, hanem eredményeként a település felszín alatti vízkészleteinek veszélyeztetettsége is jelentősen csökkenni fog és a lakosok életét is megkönnyíti majd a kényelmesebb, szikkasztóaknák nélküli élet.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.